NS zoekt variant op het poldermodel (5)

Het conflict tussen de NS-directie en bonden lijkt onoplosbaar. Vijf experts geven hun advies. Bezinning in de door verkeersminister Tineke Netelenbos afgekondigde `afkoelingsperiode'.

Roel Pieper (internethoogleraar Universiteit Twente en auteur van een deze week gepubliceerd rapport over kilometerheffing op de Nederlandse wegen):

,,Het eerste woord dat bij me opkomt, als ik aan dat conflict denk, is: koppigheid. Domme koppigheid bij alle betrokkenen. De emoties zijn zo hoog opgespeeld dat redelijk overleg nu wel heel moeilijk is geworden. Een adempauze lijkt me nu inderdaad het enige wat je kunt voorstellen. Er even niet over zeuren, die onnodige emoties laten wegebben.

En daarna? Daarna zul je denk ik toch weer één of twee personen moeten aanwijzen die er niet te dicht bij staan, maar wel genoeg macht hebben. Bindende arbitrage, dat is denk ik het enige wat nog werkt.

Alle betrokkenen hebben zich nu gediskwalificeerd, vind ik. Misschien moet je ze, na de afkoelperiode – een week lijkt me goed – nog één keer een kans geven, je kunt ze vragen of ze het nog één keer zelf kunnen proberen, maar dan moet je met die mensen van buiten komen. Waarom ik denk dat dat nu wel zou lukken, na de mislukte poging van Blankert en Stekelenburg? Het was toen al erg emotioneel geworden, door allerlei insinuaties. Na zo'n bezinningsperiode zou je het nog een keer kunnen proberen. Ik denk dat nu uit het oog verloren wordt dat de NS en het openbaar vervoer in een heel moeilijke hoek zitten. Ze verliezen klanten, en dat is zo ongeveer het domste wat je als bedrijf kunt doen.''