NS zoekt variant op het poldermodel (1)

Het conflict tussen de NS-directie en bonden lijkt onoplosbaar. Vijf experts geven hun advies. Bezinning in de door verkeersminister Tineke Netelenbos afgekondigde `afkoelingsperiode'.

Mickey Huibregtsen (voormalig topman McKinsey & Company):

,,Hoe het probleem bij de NS kan worden opgelost? ... Oh my God ... Het is een kwestie van vertrouwen. Het vertrouwen is weg en dat moet worden hersteld. Hoe vertrouwen wordt hersteld? Door contact. Hoe maak je contact? Door je bloot te geven. Er is geen slim doordachte handreiking te geven. Het gaat om simpele dingen. Een goed gesprek bij een goede maaltijd. Zoiets.

Het probleem ligt niet bij de bonden. Het probleem ligt bij individuen. De bonden reageren rationeel, maar een groot aantal medewerkers van de NS reageren erg emotioneel.

Ik vrees dat er iemand geofferd zal moeten worden, dat zie je vaker in dit soort situaties. Neen, ik noem geen namen. Het zou mooi zijn als het kan worden voorkomen, maar daarvoor zit het wantrouwen te diep. Helaas.''