NAC'ers koesteren oude clubliederen

De supporters van NAC uit Breda, die zich hebben verzameld rond het blad De Rat, doen van alles om hun liefde voor deze voetbalclub te betuigen. Deze zomer wordt bijvoorbeeld een clubmuseum geopend, waar de geschiedenis van de vereniging wordt vastgelegd.

Al enkele maanden worden alle zolders van Breda en omgeving uitgekamd om oude documenten, foto's en andere attributen op te sporen. Tijdens die zoektocht stuitte Richard Sommen op oude liederen van NAC uit de jaren dertig, die waren afgedrukt in het clubblad De Klok. Niemand echter die wist welke melodie zo'n lied had, ondanks rondvragen. Sommen: ,,Ik heb het nog gevraagd aan een man die al 60 jaar naar NAC gaat, maar ook die wist het niet.''

Sommen bezoekt regelmatig Engelse voetbalstadions en houdt van de voetbalcultuur daar, inclusief het massale aanheffen van clubliederen op de tribune. In Engeland vond hij een cd met oude clubliederen, die in een modern jasje waren gestoken. Dat leek hem een goed idee om ook in Breda te doen. Een aantal plaatselijke bands werd gevraagd of ze twee nummers wilden maken voor een speciale cd.

Enkele uitzonderingen daargelaten, reageerde iedereen positief. Twee songs per band dus, waarvan de eerste een oud clublied als basis heeft, met muzikale ondersteuning naar voorkeur van de band. Alles mag, behalve carnaval, want ,,het is 360 dagen per jaar geen carnaval'', waarschuwt Sommen. Het tweede nummer is helemaal naar eigen inzicht, zolang het maar over NAC gaat.

Verschillende soorten muziek worden gecombineerd: ska, Britpop, rock, polka en blues. In de zomer moet alles af zijn en is Nederland een nieuw muziekgenre rijker: volwassen voetbalsongs. Sommen zegt het anders: ,,Echte muziek moesten we hebben, muziek waar veel jongeren en ouderen van houden omdat het mooi is. Gewoon popmuziek, of rock, als het maar iets is waar je naar kan luisteren. Dat zeg maar de Oor een recensie kan schrijven.''

De opbrengst wordt natuurlijk weer in de club gestoken, waar het initiatief van deze cd is begonnen. Want het geld gaat weer naar het clubmuseum en naar een videofilm over de geschiedenis van NAC. En dan maar hopen dat alle nieuwe voetbalsongs aanslaan bij de supporters, maar Sommen ziet daar geen problemen. ,,Dat zal wel gebeuren. We zijn de stilsten niet.''

    • Jurryt van de Vooren