MKZ: lege campings met Pasen

De mond- en klauwzeercrisis zorgt voor minder toeristen, dit Paasweekeinde. Steden, attractieparken en meubelboulevards profiteren.

Afgelast wegens mond- en klauwzeer: de eierenspeurtocht per huifkar in Ede, de windhondenrace in Rijssen, het Oldtimer Festival in Venhuizen, de draverijen in het drafcentrum Wolvega. Het zijn slechts enkele voorbeelden uit een hele reeks afgelastingen.

De invloed van mond- en klauwzeer op het paastoerisme is groot. Uit onderzoek van de landelijke organisatie Toerisme Recreatie Nederland (TRN) is gebleken dat de sector voor het paasweekeinde dertig procent minder toeristen verwacht in het gebied tussen Apeldoorn, Deventer en Zwolle. In de rest van Nederland zou het aantal toeristen met acht procent dalen. De nieuwe gevallen van mond- en klauwzeer in Friesland zijn in het onderzoek niet meegenomen.

,,Mensen zijn angstig om hier te komen'', zegt W. Jansen, medewerkster van camping Kerkendel in Kootwijk. ,,Vorig jaar zaten we vol tijdens het paasweekeinde. Nu heb ik nog twintig plaatsen vrij en heb inmiddels tien afzeggingen gehad. Veel mensen bellen vooraf met de vraag of hier in de buurt nog iets te doen is. Ze mogen de bossen niet meer in terwijl we daar middenin liggen.''

In Overijssel, Gelderland, Flevoland, Friesland zijn alle natuurgebieden gesloten. Wie zich in die regio in een straal van twee kilometer van een getroffen bedrijf bevindt, loopt kans te worden aangehouden en gecontroleerd. Overtreders kunnen op zijn minst rekenen op een waarschuwing. In de overige provincies zijn alleen de zogenoemde `begraasde gebieden' dicht, waar bezoekers met evenhoevig vee in contact kunnen komen.

Omdat veel excursies, fietstochten en wandelingen in de natuur zijn afgeblazen, moeten natuurliefhebbers naar de dierentuinen, die wel open zijn. Daar zijn speciale maatregelen getroffen. Zo ligt er in Artis bij elkaar voor honderd meter aan desinfectiematten en houden dranghekken en linten de bezoekers op veilige afstand van kwestbare dieren zoals herten en lama's.

Ook circussen verzorgen aangepaste voorstellingen. In de dierenoptocht van circus Renz, dit weekeinde in Utrecht, lopen twee mensen mee in kamelenpak. De echte kamelen logeren samen met de olifanten en paarden in Helmond. Vanwege de mond- en klauwzeerepidemie mogen ze niet worden vervoerd. Naast de overgebleven krokodillen, tijgers en slangen proberen vooral acrobaten en clowns de voorstellingen te vullen.

Behalve dat veel typische paasactiviteiten zoals de Kollumer Kaasdagen en de Elfsteden Estafetteloop, beiden goed voor voor duizenden toeristen, worden geschrapt, sneuvelen ook op de lange termijn al verschillende evenementen. Zo zijn onder andere de start van wadloopseizoen en Landelijke Fietsdag, die stonden gepland voor begin mei, al van de agenda verdwenen.

Verwacht wordt dat toeristen zullen uitwijken naar steden, attractieparken en de meubelboulevards. De Efteling hoopt op drukte, zegt een woordvoerder. ,,Al waren we vorige week toch even angstig. Wegens een van MKZ-verdacht bedrijf in het nabijgelegen Sprang-Capelle hadden we bijna moeten sluiten. Bij een MKZ-geval was het park in een gecontroleerde zone gevallen.''

Het gedrag van dagjesmensen blijft moeilijk te voorspellen, zegt een woordvoerder van de Keukenhof. ,,Dagjesmensen beslissen vaak op laatste moment en reserveren nauwelijks.'' De woordvoerder schat de bezoekersachterstand van de Keukenhof op twintig procent. ,,Maar het slechte weer is ook schuldige. Daardoor hebben we dit jaar een late bloei.'' Volgens hem zullen vooral bezoekers van het platteland en Duitsers, een derde van de klanten, het laten afweten. Vooral de negatieve berichtgeving in Duitsland over de mond- en klauwzeercrisis in Nederland baart de Keukenhof zorgen. Van de 950.000 mensen die vorig jaar met de paasdagen op vakantie gingen in Nederland, kwamen er 600.000 uit Duitsland.

Een woordvoerder van Toerisme Recreatie Nederland denkt – ondanks het eigen onderzoek – tóch dat het aantal bezoekers wel eens mee zou kunnen vallen. ,,Als de bossen zijn gesloten, wordt het toch gewoon het strand.'' Uiteindelijk ziet ze ook de Duitse toeristen nog wel komen, ,,want die gaan altijd naar de kust'', aldus de woordvoerder.

    • Frank Provoost