Geen aannemer

Amsterdamse straten liggen al maanden open voor een nieuwe metro, maar er is nog steeds geen aannemer. De enkele aannemer met wie wordt onderhandeld is ook te duur. Misschien gaat de ondergrondse Noord-Zuidlijn niet door.

Het gemeentebestuur verdenkt vier aannemers van onderlinge prijsafspraken, maar ook de loonkosten zijn inmiddels flink gestegen. Personeel is schaars en het gemeentebestuur jaagt de prijs van arbeid op. De bijzondere bijstandsregeling in Amsterdam is de royaalste in Nederland, met bonussen voor meerjarige gebruikers. Het Parool rekende uit dat 19.000 Amsterdamse werknemers meer zouden overhouden als ze een uitkering hadden. Overal wordt gegraven en gemetseld in de stad, maar Amsterdammers zijn vrijwel nooit te vinden in de witte bouw.

De sociale dienst is gekort door minister Vermeend van Sociale Zaken omdat ze niets doet om haar 52.000 klanten aan het werk te helpen. Twee directeuren zijn opgestapt nadat ze het tevergeefs hadden geprobeerd. Ze werden tegelijkertijd van boven en van onder tegengewerkt. De hele gemeenteraad heeft de tegenstribbelende wethouder Köhler van GroenLinks een maand gegeven voor nieuwe werkprikkels aan bijstandstrekkers. Nog even en dan hoeft het niet meer. Dan laat een recessie de vacatures verdwijnen. Ook de metro kan worden geschrapt omdat bijna niemand meer naar zijn werk hoeft.

    • Maarten Huygen