Fortuna uit gevarenzone na zesde zege

Fortuna Sittard is gisteravond na de 2-0 zege op NEC uit de gevarenzone gekropen. De Limburgse voetbalploeg steeg na de zesde seizoenszege naar de vijftiende plaats in de eredivisie.

Fortuna heeft dit seizoen bijna niet zo hoog gestaan op de ranglijst. De ploeg van trainer Thijssen heeft nu meer punten dan de directe concurrenten De Graafschap, Sparta en RBC. De voorsprong op de hekkensluiter, die als enige direct degradeert naar de eerste divisie, bedraagt inmiddels tien punten. Fortuna heeft wel een duel meer gespeeld dan RBC. De nummers zestien en zeventien spelen in de nacompetitie tegen vier ploegen uit de eerste divisie.

Sinds de komst van de Joegoslaaf Bjekovic heeft de club uit Sittard de stijgende lijn ingezet. De snelle spits maakte tegen NEC na een half uur spelen op eigen kracht een fraai doelpunt. Hij pikte de bal links op het middenveld op, gebruikte goed zijn lichaam in het duel met tegenstander Wisgerhof, om vervolgens in volle sprint Collen voorbij te snellen en daarna een sliding van Danny Hesp te ontwijken en de bal uiteindelijk in de verste hoek van het Nijmeegse doel te schieten.

Zijn doelpunt tegen NEC betekende pas de tweede seizoenstreffer van Bjekovic, die zijn meerwaarde in het veld heeft bewezen. Hij laat zijn medespelers beter functioneren en vormt als bliksemafleider voor de herboren aanvaller Hamming die na een langdurige vormcrisis weer vaak tot scoren komt. Ondanks het gevaarlijke spitsenduo is Fortuna met 22 doelpunten uit 28 wedstrijden de minst productieve voorhoede.

Middenmoter NEC, dat geen grote belangen meer heeft in de slotfase van de competitie, wekte in Sittard geen moment de indruk tot het uiterste te gaan. De ploeg van trainer Neeskens had een optisch veldoverwicht, maar creëerde nauwelijks uitgespeelde kansen. Tot het strafschopgebied mocht NEC vrijuit combineren, daarna strandden de Nijmeegse aanvallers op de Limburgse verdedigers. Pas in de slotfase kreeg NEC kansen op een tegentreffer.

Zonder de geschorste voorstopper Roest hield de verdediging van Fortuna met kunst- en vliegwerk stand. Volmer speelde in het centrum van de verdediging met Akerboom, die na de komst van trainer Thijssen zijn basisplaats was kwijtgeraakt.

De NEC'er Van Rijswijk schrok halverwege de tweede helft van een plotselinge kans en schoot oog in oog met doelman Ruud Hesp de bal recht op diens vuisten schoot. Hesp, de oudere broer van NEC'er Danny, brak aan het eind van de eerste helft op meerdere plaatsen de middelvinger van zijn rechterhand. ,,Ik wilde de bal vangen, maar door de wind maakte die een vreemde boog en kwam de bal recht op mijn uitgestrekte vinger.''

Aanvankelijk werd geconstateerd dat de vinger uit de kom was geschoten. In de rust werd de hand gespalkt en kreeg Hesp een pijnstillende injectie. Na afloop werd in het ziekenhuis de ernst van de blessure duidelijk. Fortuna moet de resterende zes wedstrijden een beroep doen op Mark Zegers.

Twintig seconden voor het eindsignaal besliste Hamming het spannende duel. Met zijn tiende doelpunt van het seizoen zorgde hij niet alleen voor de 2-0 eindstand, hij werd ook clubtopscorer aller tijden van Fortuna. Bjekovic schoot daarna nog tegen de paal.