Doe maar 2.500 Versatelletjes

Het was een kwestie van emancipatie dat de Nieuwe Economie beter zou zijn vertegenwoordigd in de aandelenindices van Euronext Amsterdam. Maar nog geen kwartaal na de introductie van telecomfondsen KPNQwest en Versatel in de AEX-index moet worden geconcludeerd dat die beslissing ongelukkig is geweest.

Euronext hanteert een getrapt systeem bij de jaarlijkse herziening van de index, die dit jaar per 2 maart in ging. Eerst worden op basis van omzet de fondsen geselecteerd die het meest verhandeld worden. Vervolgens worden de fondsen naar marktwaarde gewogen, en op basis daarvan wegen zij mee in de index. Die weging wordt sinds dit jaar gecorrigeerd voor de zogenoemde free float - het aantal aandelen dat niet in vaste handen is.

Op basis van hun beursomzet werden de aandelen KPNQwest en Versatel dit jaar geselecteerd voor de AEX. Hun marktwaarde was toen al fors minder dan tijdens de hoogtijdagen van 2000. KPNQwest was tijdens zijn piek vorig jaar 4,6 miljard euro waard, maar die waarde was op 1 maart al geslonken tot 1,17 miljard. Zodat KPNQwest de AEX-index in ging met een effectieve weging van maar 0,31 procent. Voor Versatel gold dat nog sterker. Dat was op de piek van vorig jaar 6,6 miljard euro waard, maar had op 1 maart een beurswaarde van nog maar 0,8 miljard euro. Effectieve weging: 0,11 procent. Een roeiboot naast oceaanstomers als Koninklijke Olie en ING. Tegen Versatel werkt ook dat maar 50 procent van de waarde wordt gewogen, omdat een fors deel van de aandelen in vaste handen is.

Was begin maart al de vraag of Versatel en KPNQwest eigenlijk wel bij de 25 belangrijkste Nederlandse beursfondsen hoorden, na de koersdaling sindsdien is hun aanwezigheid in de index ronduit bizar. KPNQwest is sinds de AEX-herschikking van 1 maart 59 procent gedaald, is nog maar 476 miljoen euro waard, en weegt daarmee effectief nog maar 0,12 procent. Versatel daalde 52 procent in koers, is nu 390 miljoen euro waard en weegt nog maar 0,04 procent.

Er gaan, anders gezegd, op dit moment 2.500 Versatels in de AEX-index.

Gecorrigeerd voor de 50 procent free float van Versatel, zou het fonds wat marktwaarde betreft op dit moment niet eens thuishoren in de Midkap-index van de 25 middelgrote fondsen. Wel makkelijk voor fondsbeheerders die de AEX-index schaduwen en voor AEX-optiebeleggers. Versatel verplicht in portefeuille houden hoeft niet meer, nu het fonds nog minder voorstelt dan een afrondingsfout.

    • Maarten Schinkel