Bomaanslag Tsjetsjenië

Een hoge functionaris van de pro-Russische regering in Tsjetsjenië is gedood bij een bomaanslag in een televisiestudio in zijn woonplaats Avtury, zuidoostelijk van de hoofdstad Grozny. De omgekomen man, de 41-jarige Adam Deniyev, was de plaatsvervanger van de door de Russen benoemde leider in Tsjetsjenië, ex-rebel en moefti (islamitisch rechtsgeleerde) Achmad Kadyrov.

Volgens de Russische media vond de aanslag donderdagavond plaats tijdens de opnames van een uitzending waarbij Deniyev, een prominent geestelijk leider, uit de koran voorlas. Hoewel niemand de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen, zei de pro-Russische leider Kadyrov dat de door de Tsjetsjenen gekozen president Alsan Masachadov achter de aanslag zat. ,,Dit is opnieuw een terreurdaad. Er is opnieuw iemand gedood die op alle mogelijke manieren probeerde de rust te herstellen in Tsjetsjenië'', zei hij.

Masachadov liet slechts weten dat Deniyev een agent was van de Russische geheime dienst FSB. ,,We zenden onze condoléances aan de FSB omdat zij met de dood van Deniyev een invloedrijke medewerker hebben verloren''.