Bedrijven VS schroeven voorraden snel terug

De voorraden van Amerikaanse bedrijven zijn in de maand februari sterker gedaald dan in de afgelopen vijf jaar is voorgekomen. In het afgelopen halfjaar waren de voorraden van bedrijven juist sterk opgelopen. Door de tragere economische groei bleven veel producten op de plank liggen.

De nieuwe gegevens laten zien dat bedrijven inspelen op de nieuwe omstandigheden. Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel daalde de hoeveelheid producten in vooraad in februari met 0,2 procent, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Economen hadden verwacht dat de voorraden in de maand februari onveranderd zouden blijven.

Het is voor het eerst sinds december 1998 dat de voorraden werden teruggebracht. In maart 1996 had de voorraadreductie in de Amerikaanse economie voor het laatst een grotere omvang dan nu, 0,3 procent. Volgens voorzitter Alan Greenspan van het Amerikaanse stelsel van centrale banken is de huidige zwakte van de economie voor een belangrijk deel te verklaren door het feit dat bedrijven hun productie terugschroeven om in te spelen op de tragere economische groei. De voorraden van Amerikaanse autohandelaren daalden in februari met 1,5 procent, de grootste daling sinds juni 1998. Volgens Paul Taylor, chef econoom van de brancheorganisatie van autoverkopers zijn voorraden van personenwagens en lichte vrachtwagens in lijn gebracht met de verwachte vraag.