Zoon van Pinochet wil in de politiek

In de Chileense politiek is opschudding ontstaan door de aankondiging, woensdag, van Augusto Pinochet Hiriart, de oudste zoon van ex-dictator Augusto Pinochet, om zijn vader in de politiek te volgen. Volgens de Chileense krant The Santiago Times wil Pinochet jr. zich kandidaat stellen voor de Kamer van Afgevaardigden voor de conservatieve Nationale Renovatie Partij (RN). Hij zou de eerste van Pinochets nakomelingen zijn die een openbaar ambt ambieert.

Klaarblijkelijk wil Pinochet jr. kandidaat worden voor de Nationale Renovatie Partij in de drie wijken in zuid-Santiago die daar samen kiesdistrict 27 vormen. De huidige afgevaardigde voor dit district, Ivan Moreira van de ultra rechtse Onafhankelijke Democratische Unie, wil uitkomen in een andere stad.

Ten overstaan van een groep vertegenwoordigers van de RN verklaarde de zoon van Pinochet dat hij ,,het doel heeft rechts te verenigen'' en de groeiende populariteit van de conservatieve partijen te consolideren.

Een paar uur later ontkende de nationale secretaris van de RN, Rodrigo Hinzpeter, echter dat zijn partij ooit enige politieke functie had aangeboden aan Pinochet jr.

Maar partijgenoten uit zuid-Santiago weerspraken die verklaring weer door in een publieke aankondiging de kandidatuur van de jonge Pinochet te erkennen. In een persverklaring meldden de partijgenoten dat de Concertación, de huidige centrum-linkse regeringscoalitie, sinds 1990 twee afgevaardigden heeft uit district 27. ,,Vandaag betekent de Pinochet-factor dat de coalitie het risico loopt totaal te worden uitgeroeid in het district.'' Volgens de verklaring was de kandidatuur van Pinochet jr. aanleiding tot groot enthousiasme in het district.