VS kiezen harde toon tegen China

De Amerikaanse president George W. Bush heeft bij de terugkeer van de bemanning van het Amerikaanse spionagevliegtuig op harde toon China tot de orde geroepen.

De 24 manschappen van het vliegtuig, die elf dagen vastzaten op het Chinese eiland Hainan na een botsing met een Chinees gevechtsvliegtuig, waren de inzet van een diplomatieke rel tussen de VS en China. Bij het ongeluk stortte het Chinese vliegtuig neer en kwam de piloot, Wang Wei, hoogstwaarschijnlijk om het leven. Pas nadat de regering Bush woensdag schriftelijk verklaarde daarover `oprechte spijt' te koesteren, besloot Peking de Amerikanen vrij te laten.

,,Het soort incident dat we net hebben meegemaakt is niet bevorderlijk voor constructieve betrekkingen tussen onze beide landen,'' aldus Bush, die verder verklaarde dat de VS gewoon door zullen gaan met verkenningsvluchten onder de Chinese kust. China wil dat de Amerikanen daarmee ophouden. Bush: ,,Verkenningsvluchten zijn onderdeel van een geïntegreerde nationale veiligheidsstrategie die helpt vrede en stabiliteit in onze wereld te handhaven.''

Terwijl de bemanning van het toestel aankwam in de VS, landde de Chinese president Jiang Zemin op het nabijgelegen Cuba met een solidariteitsboodschap voor de communistische leider Fidel Castro, die al tientallen jaren is gewikkeld in een dispuut met de VS.

Hoewel Bush ook verzoenende woorden sprak ten opzichte van Peking, zei hij dat hij Amerikaanse functionarissen opdracht zou geven om ,,lastige vragen'' te stellen tijdens de onderhandelingen volgende week woensdag tussen China en de VS over de nasleep van de diplomatieke rel.

Het belangrijkste punt van Chinese zijde zal daarbij zijn de eis dat de VS hun verkenningsvluchten staken. Van Amerikaanse zijde zal onder meer worden aangedrongen op teruggave van het EP-3E-spionagevliegtuig.

Bush zei dat beide landen fundamentele verschillen van mening hebben over de Rechten van de Mens, religieuze vrijheden en de veiligheidsituatie in Azië. ,,Ik zal me altijd vierkant opstellen voor Amerikaanse belangen en Amerikaanse waarden,''zei Bush. ,,En die waarden zullen, zonder twijfel, soms de oorzaak zijn van verschillen van mening met China, toch wil ik onze verschillende inzichten benaderen vanuit een instelling van respect.''

Jiang refereerde niet meer aan het incident maar verklaarde wel dat de Chinese regering groot belang hecht aan de relaties met Cuba. ,,Wij steunen het Cubaanse volk in hun rechtvaardige strijd [...] en verwerpen buitenlandse interventies en dreigementen.''