Vandaal vergrijpt zich aan boek `Houzee'

In de Utrechtse boekwinkel Broese Wristers zijn vijf exemplaren van de roman Houzee van Terry Pratchett met een scherp voorwerp bewerkt. Waarschijnlijk is de keuze van een NSB-kreet als titel bij een van de klanten verkeerd gevallen, maar de precieze achtergrond van de gebeurtenissen is onduidelijk. ,,We hebben niemand iets zien doen'', zegt een medewerker van de winkel, ,,dus het is niet duidelijk wat er precies gebeurd is en waarom.'' In de winkel zijn geen maatregelen genomen ter bescherming van overige exemplaren van het boek.

Volgens Mechteld Jansen van uitgeverij Het Spectrum is Houzee een adequate vertaling van de Engelse titel Jingo. ,,Houzee heeft dezelfde ironische laag. De inhoud van het boek is onverdacht, de schrijver wil extreem-rechtse denkbeelden juist op de hak nemen. Discussie over dat onderwerp lijkt me niet slecht.'' De uitgeverij heeft zelf nog geen klachten over het boek ontvangen. Jansen: ,,Voorlopig lijkt er geen sprake van brede consternatie, maar eerder van een enkele loslopende vandaal.''

Het vakblad Boekblad meldt op zijn – overigens geheel vernieuwde – website dat bij de Rotterdamse boekhandel Donner een klant verontwaardigd zou hebben gereageerd op het boek van Pratchett.

    • Arjen Fortuin