`Top L&H actief bij vervalsen resultaat'

De ex-topbestuurders van het in surseance verkerende Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie waren direct betrokken bij het vervalsen van bedrijfsresultaten en een misleidende weergave van bedrijfsactiviteiten. Dit staat in een gisteren door de nieuwe L&H-top vrijgegeven onderzoeksrapport van KPMG, dat controlerend accountant van L&H is.

KPMG spreekt in het rapport van ,,valse verklaringen van het topmanagement''. Het gaat met name om oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie, ex-directeur Gaston Bastiaens (ex-Philips België) en manager Nico Willaert. Het accountants- en adviesbureau onderbouwt de beschuldigingen met citaten uit emails en vergadernotulen. De Ieperse rechter die L&H in januari surseance verleende had een onderzoeksrapport van KPMG geëist om aan de aandeelhoudersvergadering voor te leggen. KPMG klaagde vorige week de ex-top van L&H aan wegens fraude.

Het onderzoeksrapport heeft in België ook scherpe kritiek uitgelokt op de eigen rol van KPMG als accountant van L&H. Volgens het adviesbureau Deminor, dat bijna tienduizend kleine aandeelhouders vertegenwoordigt, heeft KPMG de ,,tegenaanval'' gekozen om zich tegen claims in te dekken. ,,Zelfs als er van fraude sprake is, had de bedrijfsrevisor [KPMG] de taak te kijken of de cijfers verantwoord waren'', aldus L&H-analist Dave Jennes van Deminor. Hij wijst erop dat de registeraccountant die L&H tot de beursgang in 1995 controleerde, steeds voorbehouden bij de jaarrekeningen maakte. Deze zelfde accountant trad in 1995 in dienst bij KPMG.

,,Daarna zijn door KPMG nooit voorbehouden gemaakt'', aldus Jennes. Hij wijst erop dat KPMG ook door L&H werd betaald voor fiscale adviezen. Deminor diende in februari een klacht in tegen alle ,,onbekenden'' die zich aan onregelmatigheden schuldig maakten. ,,Daar kan ook KPMG bij zitten'', onderstreept Deminor-analist Jennes.

VERVALSING pagina 13

    • Hans Buddingh'