Toerisme lijdt onder MKZ

De Nederlandse toeristensector verwacht tijdens het paasweekeinde 30 procent minder toeristen in en rond de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle, het gebied waar mond- en klauwzeer is vastgesteld. Dat blijkt uit een onderzoek van Toerisme Recreatie Nederland (TRN). Het onder het bedrijfsleven gehouden onderzoek is uitgevoerd voordat mond- en klauwzeer in Friesland vastgesteld werd.

In delen van Nederland waar geen mond- en klauwzeer is vastgesteld, wordt een daling van het aantal toeristen met 8 procent verwacht. Twee derde van de ondervraagde ondernemers schrijft deze daling toe aan de uitbraak van MKZ, een derde vreest voor slecht weer.

TRN verwacht dat 300.000 Nederlanders tijdens het paasweekeinde in eigen land op vakantie gaan. Vorig jaar gingen 950.000 buitenlanders met vakantie naar Nederland. Belgische toeristen geven volgens het Belgisch Verkeersbureau per persoon gemiddeld 4.415 frank uit per korte vakantie, ongeveer 240 gulden.

Volgens ramingen van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) kost de MKZ-crisis de landbouwsector één miljard gulden per maand.

Een woordvoerder van TRN verwacht dat de gevolgen van de MKZ-crisis voor het toerisme kleiner zullen zijn dan verwacht. ,,Veel toeristen zeggen hun dagje uit niet af, maar gaan gewoon ergens anders naar toe. Niet naar het bos dit jaar, wel naar de kust. Geldstromen verschuiven dan per sector en de economische implicaties kunnen dan meevallen.''

Dierentuinen in heel Nederland melden teruglopende bezoekersaantallen. Andere attractieparken openen traditiegetrouw met Pasen hun poorten. De Efteling ,,zou best iets meer bezoekers kunnen krijgen omdat veel bossen gesloten zijn'', denkt een woordvoerder van het park. ,,Nederlanders willen er toch even uit met Pasen.''