The man in the iron mask

Heeft u vroeger ook wel eens geprobeerd om buiten geplukte bloemetjes plat in een schriftje te drogen? En bleek dan ook dat de dikste, opvallendste bloemetjes nooit goed plat te krijgen waren, zodat het schrift altijd bol ging staan?

De film The man in the iron mask lijkt wel op zo'n schriftje. Regisseur Randall Wallace heeft de steracteurs Gabriel Byrne, Leornardo DiCaprio, Gérard Depardieu, Jemery Irons en John Malkovich bij elkaar geplukt en in een plat kostuumdrama gestopt, waarin ze voortdurend blijven opbollen. Het is een bizar gezicht om ze allemaal tegelijk tegen te komen in deze stripboekachtige versie van het klassieke verhaal; allemaal met dezelfde zweverig-stoere blik, wijde soepoverhemden en al dan niet netjes bijgehouden sikjes – op DiCaprio na, want op zijn Monatoetje wil niets groeien. Ze zouden moeten opgaan in het verhaal, of anders wij wel als kijkers, maar je ziet toch de hele tijd gewoon Hollywoodacteurs rondlopen. In 1662.

DiCaprio speelt de piepjonge zonnekoning Lodewijk XIV; de andere sterren zijn musketiers-op-leeftijd die het hof moeten dienen of dat vroeger hebben gedaan. Nu hebben ze er niet zo'n zin meer in, want Leo/Lodewijk is een verwend nest. Hij vindt dat zijn hongerende onderdanen niet moeten zeuren, want ze wonen in Parijs en dat is toch een hartstikke gave stad? En als de koning verliefd wordt op een meisje dat al een vriend heeft, stuurt hij die jongen gewoon even naar het gevaarlijkste deel van het front. Boem.

Voor drie van de vier musketiers hoeft het zo niet meer. Vooral niet voor Malkovich, de vader van het ongelukkige soldaatje. Ze beramen een plan om de koning te vervangen door zijn geheime tweelingbroer, die al jarenlang ergens gevangenzit met een ijzeren masker voor zijn gezicht omdat niemand mag weten dat hij bestaat.

Musketier nummer vier blijft echter het hof dienen – om een reden die pas vrij laat in de film op dramatische wijze onthuld wordt, met muziek en zo, terwijl je hem al van mijlenver ziet aankomen. Het is grappig te zien hoe de anderen dan schrikken. Volgen jullie het verhaal nog een beetje of hebben jullie het te druk met die kostuums en dat gezwollen taalgebruik?, zou je ze willen toeroepen.

En dan te bedenken dat DiCaprio voor zijn dubbelrol ook nog een Razzie Award won – in de categorie `worst screen couple'.

The man in the iron mask (1998, GB/VS, Randall Wallace), BBC1, 18.55-21.00u.

    • Ellen de Bruin