Strafzaak flopt door publicatie

Hoofdredacteur Colin Myler van de Britse zondagskrant Sunday Mirror heeft ontslag genomen, nadat zijn krant een artikel publiceerde waardoor een strafproces ongeldig werd. Myler noemde de publicatie gisteren ,,een ernstige inschattingsfout''.

De Sunday Mirror drukte afgelopen zondag een vraaggesprek af met een familielid van de student Sarfraz Najeib die door twee voetballers van Leeds United in een café gemolesteerd zou zijn. Het familielid beschuldigde de voetballers van racistische motieven.

De profs Jonathan Woodgate en Lee Bowyer en twee andere verdachten staan voor de molestzaak sinds half februari terecht in Hull. De jury van de rechtbank zou dezer dagen een oordeel vellen. In die procesfase is in Groot-Brittannië publiciteit over de strafzaak die de jury kan beïnvloeden verboden.

Toen afgelopen maandag bleek dat verschillende juryleden het krantenartikel hadden gelezen, achtte rechter David Poole een eerlijk vonnis niet meer mogelijk en schorste hij het proces.

De Sunday Mirror heeft excuses aangeboden en onderzoekt hoe het gewraakte artikel op het verkeerde moment in het blad is terechtgekomen. De Britse justitie gaat na of de krant en de inmiddels opgestapte hoofdredacteur daarvoor zullen worden vervolgd.

Directeur Mark Hayson van Trinity Mirror's National Newspaper group, die de Sunday Mirror uitgeeft, heeft volledige medewerking toegezegd aan het onderzoek van justitie.

Het proces tegen beide voetballers kostte tot dusver naar schatting bijna dertig miljoen gulden. Voor heropening van de strafzaak tegen de beide voetballers moet een nieuwe jury worden geformeerd. Hun advocaten hebben laten weten dat zij zich daartegen zullen verzetten.

Het geflopte proces heeft in Groot-Brittannië de discussie doen oplaaien over de juryrechtspraak en de publicitaire spelregels die daarbij gelden.