Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Koenraad Ouwens, docent liturgiegeschiedenis, pleit voor een gezamenlijke viering van het westerse en oosters-orthodoxe paasfeest, die dit jaar voor het eerst weer op dezelfde datum samenvallen. Ook aandacht voor de MKZ-crisis. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Special over het verpleeghuis Schildershoek in de Haagse Schilderswijk waar bejaarden en dementen uit maar liefst dertig verschillende culturen wonen. Ned.1, 20.31-21.02u.

Nova. Aandacht voor de effecten van het mond- en klauwzeer op het toerisme in Friesland. Ook dediscussie over de documentaire die zondag wordt uitgezonden over acteur Ko van Dijk waarin een incestueuze relatie met zijn moeder wordt gesuggereerd. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Plattelandsdokter. Over de bewoners van Asperen. Zie TV-vooraf. Ned.2, 19.25-19.55u.

PRAATPROGRAMMA

Andries Knevel op Goede Vrijdag. Gesprekken met presentatrice Catherine Keyl, oud-politievoorlichter Klaas Wilting, oncoloog dr. Hans Schilder en kinderarts drs. Diny van Bruggen over de betekenis van Goede Vrijdag. Ned.2, 20.25-21.15u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met presentator Henny Huisman en zijn dochter Nikki La Croix. RTL4, 22.45-23.45u.

KUNST & MUZIEK

Muziekcircus Van Zweden. Dirigent Jaap van Zweden ontvangt o.a. de dove slagwerkster Evelyn Glennie, celliste Quirine Vierse en fado-zangeres Cristina Branco. Ned.2, 21.15-22.00u.

Stardust. Gesprek met de Rotterdamse regisseur Nanouk Leopold over haar filmdebuut Iles Flottantes. Verder acteur Sean Connery over zijn rol in Finding Forrester en de film Thirteen Days over de Cuba-crisis met Kevin Costner. Ned.3, 22.55-23.25u.

FILM

. The Man in the Iron Mask (Randall Wallace, 1998, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 18.55-21.00u.

Jesus Christ Superstar (Norman Jewison, 1973, VS). Populistische verfilming van de `rock-opera' van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Uit de tijd dat men Jezus als een hippie beschouwde. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

. Independance Day (Ronald Emmerich, 1996, VS). Blockbuster geldt als ultieme rampenfilm. De American way of life (en de rest van de aarde) wordt belaagd door vijandig buitenaards leven. Gelukkig zijn daar wetenschapper Jeff Goldblum, gevechtspiloot Will Smith en president Bill Pullman. SBS6, 20.30-23.30u., met reclame en nieuws.

High School High (Hart Bochner, 1996, VS). Jon Lovitz is de idealistische leraar op een achterstandsschool in kluchtige parodie met venijnige kantjes. Veel niet-politiek-correcte grappen en Louise Fletcher als het hoofd der school. VRT, 21.35-22.58u.

Bandolero! (Andrew V. MacLaglen, 1968, VS). Grimmige western waarin de outlaws James Stewart en Dean Martin al vluchtend Raquel Welch in gijzeling nemen. Met George Kennedy als de sheriff. BBC2, 22.50-0.35u.

Jimmy the Kid (Wolfgang Dickmann, 1999, Duitsland). Komedie waarin kruimelgangsters een hoogintelligente miljonairsdochter ontvoeren. ZDF, 22.50-0.10u.

. Friday the 13th (Sean S. Cunningham, 1980, VS). Voor habbekrats vervaardigde griezelfilm, waarin rigoureus het mes wordt gezet in tieners op zomerkamp, werd een onverwacht miljoenensucces en zou vele vervolgfilms opleveren. Net5, 23.15-0.55u., met reclame.

. Marie Baie des anges (Manuel Pradal, 1997, Frankrijk). Controversieel debuut schildert de Franse Rivièra als een mythologisch en ongerept universum, waarin jeugdige delinquenten en witte Amerikaanse matrozen zich vermeien in de gevaarlijke schoonheid van landschap, zee en zonlicht. Poëtische vorm, woeste montage en allegorische verteltrant verdeelden de meningen over deze film. Ned.3, 23.25-0.55u.

Money Train (Joseph Ruben, 1995, VS). Doorsnee-actiefilm over spoorwegrechercheurs (Wesley Snipes en Woody Harrelson) die de geldtrein van hun arrogante chef besluiten te beroven, staat vooral bekend als de film die in de week na de Amerikaanse première in de werkelijkheid zou zijn `nagespeeld': onverlaten staken toen een kaartjesverkoper van de New-Yorkse metro in brand. SBS6, 23.30-1.20u., met reclame.

. Big Night (Campbell Scott & Stanley Tucci, 1996, VS). Bescheiden debuut over de kunst van het koken en het eeuwige gevecht tussen goede smaak en lucratief vulgair vertoon. In de hoop dat de aanwezigheid van zanger Louis Prima hun Italiaanse restaurant de broodnodige publiciteit zal verschaffen, bereiden de gebroeders Pilaggi een feestmaal voor van 22 gerechten die de kijker het water in de mond doen lopen. Canvas, 23.40-1.25u.

. The Addams Family (Barry Sonnenfeld, 1991, VS). Succesrijke griezelkomedie is niet gebaseerd op de tv-serie uit de jaren zestig maar op de cartoons van Charles Addams uit de jaren dertig. BBC1, 24.00-1.40u.

. King of Kings (2) (Nicholas Ray, 1961, VS). Voorlaatste grote werkstuk van filmauteur Ray is een monumentale CinemaScope-biografie van Jezus Christus, gespeend van het pompeuze Hollywoodtoontje dat dit subgenre meestal kenmerkt. Destijds, met een knipoog naar Rebel without a Cause, omschreven als `I Was a Teenage Jezus'. Ned.1, 0.11-1.29u.

Don't Lose Your Head (Gerald Thomas, 1966, Engeland). Carry On-klucht speelt in het Parijs van 1789. BBC1, 1.40-3.10u.

Empire Records (Allan Moyle, 1995, VS). Even sympathieke als vluchtige collectie vignetten van de generatie-X, samengebald in een etmaal in een platenzaak in New Jersey. BBC2, 2.15-3.45u.

Faeries (Gary Hurst, 1999, Engeland). Tekenfilm waarin twee kinderen moeilijke opdrachten moeten volbrengen in Sprookjesland. Morgen, Ketnet, 9.00-10.20u.