Schaatsers na Spelen weg bij bondsploeg

De commerciële TVM-schaatsploeg neemt na het olympisch seizoen van volgend jaar een groot deel van de KNSB-kernploeg van trainer Gerard Kemkers over. Kemkers en zijn pupillen Renate Groenewold, Andrea Nuyt, Sicco Janmaat, Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen tekenden een contract voor twee jaar.

De huidige TVM-ploeg blijft onder leiding staan van trainer Geert Kuiper en bestaat uit onder meer Rintje Ritsma, Bob de Jong, Martin Hersman en Gerard van Velde.

TVM heeft de intentie voor het na-olympische seizoen te gaan werken met twee coaches, van wie Kemkers eindverantwoordelijk wordt. TVM-directeur Arjan Bos zei dat de onderhandelingen hierover met Kuiper nog moeten beginnen. Kuiper is enthousiast over het plan, op één aspect na: de eindverantwoordelijkheid bij Kemkers. Kuiper: ,,We moeten op basis van gelijkheid gaan werken. Daar moeten we nog over praten.''

Ab Krook, topsportcoördinator van de KNSB, is niet verrast door de overgang na het olympische seizoen van een groot deel van de kernploeg van de schaatsbond. ,,Contracten lopen af. Dan is iedereen vrij om elders aan de slag te gaan.'' De overgang van Kemkers en vijf schaatsers van de bondsploeg naar een commerciële ploeg, past volgens Krook in de ontwikkeling van de laatste jaren. Volgens Krook is dat een logische ontwikkeling, maar zijn alle betrokkenen (schaatsbond, commerciële ploegen) er tot op heden onvoldoende in geslaagd een duidelijke structuur te ontwikkelen waarbinnen de schaatssport als geheel zich positief kan profileren. ,,Al te lang is er onrust, niemand weet waar hij aan toe is. Dat schaadt de sport.''

Ondanks de aanstaande leegloop vreest Krook niet voor de teloorgang van het instituut kernploeg, ,,al moet je daar niet ten koste van alles aan blijven vasthouden''. ,,Momenteel krijgt de schaatssport veel exposure, zijn er veel sponsors. Maar hoe is dat over een paar jaar? De KNSB moet z'n verantwoordelijkheid nemen voor het geval dat verandert.''

Dat Kemkers en zijn pupillen na het olympisch jaar overstappen naar TVM, is volgens bondssponsor Aegon een logisch gevolg van de afspraken die vorig jaar met de KNSB zijn gemaakt over de professionalisering van het schaatsen. ,,Als Aegon zitten we in de huidige structuur met de KNSB en de commerciële ploegen toch een beetje met twee petten op'', verklaart een woordvoerder. ,,Een bondssponsor hoort er voor alle schaatsers te zijn, niet voor één of twee groepen. Dat vertroebelt het beeld.''

Of de huidige TVM-schaatsers ook in het seizoen 2002/2003 nog voor dezelfde ploeg uitkomen, is onzeker. Voorlopig zijn alleen de vijf schaatsers van Kemkers zeker van een verbintenis. Ritsma is de enige van de huidige ploeg die zeker weet dat hij ook na komend seizoen mag blijven.