Ratzke intrigeert nu al

Duitsland is een hotel vol schlagerzangers, zingt Sven Ratzke, en daar doolt hij graag doorheen, want vergane glorie trekt hem aan. Je weet trouwens maar nooit of er niet weer een opleving van het genre komt – als het Duitse liedje volgende maand het Eurovisie Songfestival zou winnen, bijvoorbeeld. Misschien staat daar straks de nieuwe Vickey Leandros, wier Après toi uit 1972 hij nu met zo veel vuur staat te zingen.

Sven Ratke is in Duitsland geboren, in Nederland getogen en toen weer terug gegaan naar Duitsland, waar hij sinds een paar jaar als ein unglaubliches Talent wordt gezien. Hij is een ranke knaap die in een strak truitje met een blote damesrug liedjes zingt van weemoed, verlangen en ondeugd. Hij kan veel verschillende stemmen opzetten, maar treft vaak de omfloerste toonhoogte uit de tijd van Zarah Leander. Zijn repertoire bestaat echter voor de ene helft uit nieuw repertoire, al leunt de muziek af en toe op Kurt Weill, en voor de andere uit Songfestival-nummers en seventies-hits – een wonderlijke mengeling van kunst en kitsch, op een kokette keuveltoon aan elkaar gepraat.

Hij zou, denk ik, nog wel eens in een glitterjurk in een show-decor willen staan als een echte diva. Hier schept hij echter een soort kleinkunst-recital, terwijl zijn pianobegeleider Uwe Matschke een compleet orkest uit de toetsen tovert. Niet alle nummers zijn even sterk; aan de songs van Burt Bacharach of Barry Manilow heeft hij, met zijn Dietrich-achtige Engels, weinig toe te voegen. Liever hoor ik hem in zijn eigen Duits, in een geëxalteerde fantasie over The Carpenters in een camper op de Autobahn of in een pittoreske ode aan Nana Mouskouri.

In de loop der jaren zal zijn stem nog wel wat meer eigen karakter krijgen. Maar een intrigerend artiest is Ratzke nu al. En speciaal voor het Nederlandse publiek heeft hij ook het aloude Op de woelige baren op zijn repertoire gezet.

Voorstelling: Deutschland mein Schlagerhotel, door Sven Ratzke, m.m.v. Uwe Matschke. Gezien: 11/4 in Vredenburg, Utrecht. Nederlandse tournee t/m 12/5 en volgend seizoen. Inl. (020) 6680098, www.sven-ratzke.de

    • Henk van Gelder