PC-privé?

Het is al jaren een populaire bezigheid. Bestuurders die aandelen kopen in hun eigen bedrijf. De belangrijkste reden: aan beleggers laten zien dat zij vertrouwen hebben in de onderneming. Een beter signaal kan je toch nauwelijks afgeven? Bestuursvoorzitter Leo van Wijk van KLM deed het net zoals Cor Boonstra van Philips.

Twee weken geleden deed ook Paul Smits mee, de voorman van telecomconcern KPN. Smits kocht op donderdag 29 maart 8.980 aandelen in ,,zijn'' bedrijf. De aankoopprijs bedroeg 11,16 euro, zo blijkt uit het transactie-overzicht van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Van zijn privé-rekening werd een bedrag van ruim 220.000 gulden afgeschreven.

Gevoel voor timing kan Smits niet worden ontzegd. De laagste koers ooit van het onder schulden zuchtende telecomconcern – 10 euro – werd precies een week eerder bereikt. Sindsdien is de koers aan een voorzichtige opmars begonnen.

Maar wat schetst de verbazing. Op donderdag 5 april doet Smits het pakket al weer van de hand, zeven dagen na zijn aankoop. Van een woekerwinst op de transactie is geen sprake. Het aandeel is in een week slechts 12 eurocent in waarde gestegen. Het gewin van Smits: 2.379 gulden, de waarde van een kale PC.

KPN zegt dat Smits ,,niet de schijn op zich wilde laden''. Bang voor misbruik van voorkennis? Dat is inderdaad hoogst actueel gezien de affaire Boonstra.

Voor beleggers is de bliksemtransactie een belangrijk signaal. De eerste grote verkoop van een lijst met 27 bezittingen, om de schulden te verlichten, zit er eindelijk aan te komen. Of had Smits toch een computertje voor thuis nodig?

    • Mark Houben