Onderzoek ramp

President Thabo Mbeki van Zuid-Afrika heeft gisteren een gerechtelijke commissie in het leven geroepen die de toedracht van de stadionramp in Johannesburg moet onderzoeken. Mbeki wil dat ,,de commissie alle aspecten van de tragedie in haar onderzoek betrekt zodat de noodzakelijke maatregelen kunnen worden genomen om herhaling van dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen''.

In het Ellis Park stadion kwamen afgelopen woensdag 43 mensen om het leven en raakten 160 anderen gewond tijdens een voetbalwedstrijd tussen Kaizer Chiefs en Orlando Pirates, de clubs met de grootste en fanatiekste aanhang in de Premier Soccer League. Meer dan 100.000 toeschouwers waren naar het stadion gekomen dat plaats biedt aan 65.000 mensen. Toen bij een 1-1 stand na een half uur duizenden fans het reeds uitverkochte stadion binnen wilden dringen, raakten veel supporters in de verdrukking.

De Zuid-Afrikaanse minister van Sport, Ngconde Balfour, verwacht niet dat de ramp gevolgen zal hebben voor de kandidaatstelling van zijn land voor het wereldkampioenschap voetbal in 2010. ,,Dit is ook in andere landen gebeurd en dat heeft hun kansen op het organiseren van een groot internationaal toernooi niet nadelig beïnvloed.''

Sepp Blatter, president van wereldvoetbalbond FIFA, wilde niet vooruitlopen op de mogelijke gevolgen voor de kandidatuur van Zuid-Afrika. Blatter zei ,,geschokt'' te zijn en sprak van ,,een heel droevige dag voor het voetbal''. Volgens hem heeft het onderzoek naar de oorzaken van de stadionramp nu voorrang en moeten daaruit ,,lessen voor de toekomst'' getrokken worden. Het onderwerp veiligheid rondom wedstrijden staat overigens op de agenda van het FIFA-congres in juli in Buenos Aires.