Oerol gehinderd door MKZ

Door de recente uitbraak van mond- en klauwzeer in Noord-Friesland loopt het Oerolfestival op Terschelling gevaar. In overleg met Staatsbosbeheer heeft de organisatie besloten een aantal risicovolle locaties te vermijden.

Zo zullen er geen voorstellingen worden gegeven op boerenerven waar runderen, schapen of geiten staan. Bovendien moeten natuurgebieden met loslopende dieren als herten worden vermeden. Al bij de eerste melding van een MKZ-geval op de Veluwe achtte organistor Joop Mulder het `lastig en riskant' om zoveel toeschouwers toe te laten. De bewoners zijn ernstig bezorgd dat het virus ook op het Waddeneiland zal uitbreken. Alle bezoekers van de Waddeneilanden moeten door bakken met zuur lopen.

Het zogeheten `schuurtjestheater' is een van de belangrijkste onderdelen van het festival, dat half juni zal plaatsvinden. In die schuren kunnen gezelschappen experimenteren met nieuwe vormen. Aangezien de boerenerven nu tot verboden gebied zijn verklaard, kunnen de artiesten niet repeteren. Veel voorstellingen moeten nu uitwijken naar andere plaatsen.

Op dit moment is er geen sprake van afgelasting. Het gezelschap The Lunatics speelt bij Paal 8 aan het Noordzeestrand en het uit Dresden afkomstige gezelschap voert het project Suicide uit op het Groene Strand aan de Waddenzee. Het strand en de duinen zijn tot op heden veilige gebieden. Directeur Joop Mulder zoekt voor een aantal `schuurtjesvoorstellingen' in samenwerking met de theatermakers andere locaties.

Tineke van den Polder, woordvoerder van het Oerolfestival, vindt de uitbraak van het virus `zeer ernstig' en ze hoopt dat het non-vaccinatiebeleid uit Brussel snel herzien zal worden. Oerol vindt dit jaar voor de twintigste keer plaats. Ook elders in het land heeft de MKZ-uitbraak gevolgen. Zo gaat het Paaspop-festival in Zieuwent in de Achterhoek niet door.