NMa tegen solidair dubbeltje

De supermarkten maken een einde aan het zogeheten `melkdubbeltje', de toeslag op melk voor de door MKZ getroffen boeren. Dit gebeurt onder druk van de kartelwaakhond NMa, die heeft gedreigd met een boete voor de supermarkten.

Albert Heijn, Laurus (onder meer Konmar en Super de Boer) en Schuitema (onder meer C1000) hebben dit vanmorgen desgevraagd bevestigd. ,,Wij respecteren de beslissing van de NMa'', zegt een woordvoerder van Schuitema. Komende dinsdag, de dag waarop het ultimatum van de NMa zou aflopen, vervalt de heffing. Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) is teleurgesteld: ,,Wij vonden deze tijdelijke solidariteitsheffing voor de boeren een sympathieke actie.''

Supermarkten berekenen sinds deze week tien cent extra op elke liter melk en sluizen de opbrengst van ongeveer een miljoen gulden per week door naar de agrarische sector. De Consumentenbond heeft bij de NMa bezwaar gemaakt tegen het `melkdubbeltje' en heeft gelijk gekregen. ,,Wij zijn zeker niet tegen steun aan de boeren, maar wij hebben er bezwaar tegen dat de supermarkten door onderlinge afstemming ons als consument dwingen om de steun aan de boeren te financieren'', zei directeur-generaal A.W. Kist van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gisteren.

De NMa verbood gisteren de heffing en dreigde de supermarkten een dwangsom op te leggen als ,,hun afspraak'' niet zou worden beëindigd. Het `melkdubbeltje' bevestigt de NMa in het voornemen om de detailhandel met extra aandacht te bekijken.