Losbandig Muse slaat publiek suf

Grote ophef en hilariteit in de sensatiegevoelige Britse muziekpers. De Engelse groep Muse zou 25.000 pond gevraagd hebben om in het voorprogramma te spelen van een nog vele malen lucratiever openluchtoptreden van de uit Wales afkomstige groep Stereophonics. In een interview liet zanger Kelly Jones van Stereophonics zich ontvallen dat `er wel een goedkopere Radiohead-coverband te vinden moet zijn'. Muse-zanger Matt Bellamy reageerde furieus, en zo ontstond een storm in een glas water die nauwelijks overeen stemt met de rimpeling die beide groepen op artistiek gebied veroorzaken. Stereophonics maakt ouderwets degelijke rock en Muse is zich aan het losmaken van de imitatiecultuur die in de afgelopen jaren ontelbare Radiohead-klonen heeft voortgebracht.

Carrièrebewuste rockgroepen als Muse spoeden zich van plaatopname naar interviewsessie en van videoshoot naar live-optreden. De driemansgroep uit Devon heeft de opvolger van het debuutalbum Showbiz kortgeleden voltooid en maakt zich op voor een festivalseizoen. Maar eerst moeten ze naar Paradiso waar het verwachtingsvolle publiek er gisteren geen boodschap aan had dat de groep zojuist een vermoeiende videoclipsessie achter de rug had. Dus gingen de versterkers op elf en speelde Muse harder en losbandiger dan ooit.

Zanger/gitarist Matt Bellamy zong met de schorre falset van Jeff Buckley en met de blanke pit van Radioheads Thom York. Hardrockfestival Dynamo Open Air lijkt de logische volgende stap voor een band die vooral ouderwetse symfonische hardrock liet horen. Stage-diven was toegestaan, een privilege waarvan slechts mondjesmaat gebruik werd gemaakt door het met decibellen om de oren geslagen publiek.

Het optreden bestond vooral uit vertrouwde nummers waarin Bellamy zijn Buckley-falset afwisselde met verpletterende gitaarriffs en hemelbestormende schreeuwzang. Plug in baby heet de nieuwe single veelzeggend, want Muse heeft de zachtmoedigheid achter zich gelaten en vulde de poptempel met galmend gitaarlawaai. Jammer dat ze zo moe waren van die video, want een toegift zat er niet in en het publiek bleef sufgeslagen achter. Dat was nog wel eens anders toen Deep Purple, een vergelijkbare symfonische hardrockband uit een ver verleden, weigerde een toegift te spelen. Toen werd het podium door het Amsterdamse publiek bestormd en bleef er geen spaan van de apparatuur heel. Nu stonden de Muse-fans nog heel lang als lammetjes te kijken naar roadies die met een schaapachtige lach de snoertjes oprolden. Waarmee dit soort rock & roll een brave carrièrebusiness van cynische rekensommetjes en allesoverheersende videoclips is geworden.

Concert: Muse. Gehoord: 12/4 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 13/4 in 013, Tilburg.

    • Jan Vollaard