Kwartaalwinst GE neemt 16 procent toe

Bedrijvenconglomeraat General Electric heeft over het eerste kwartaal zijn winst vergeleken met vorig jaar zien stijgen met 16 procent tot een record van 3,02 miljard dollar.

Vooral de divisies financiële dienstverlening en industriële activiteiten presteerden goed. De omzet van het concern bedroeg in de eerste drie maanden 30,5 miljard, iets hoger dan de 30,0 miljard dollar van vorig jaar in dezelfde periode.

GE Power Systems was de divisie met de grootste omzetstijging, namelijk 33 procent. De afdeling maakt generatoren, turbines en andere apparatuur die met energie-opwekking te maken heeft.

GE, in marktkapitalisatie het grootste bedrijf ter wereld, is een conglomeraat dat een reeks van uiteenlopende bedrijven onder zich heeft, die alles produceren van treinwagons, ijskasten tot gloeilampen en credit cards.

General Electric is tevens eigenaar van network NBC. Het concern kwam een half jaar geleden tot overeenstemming om Honeywell over te nemen, maar wacht nog op goedkeuring. Topman van GE is Jack Welch, die zijn opvolger in november heeft aangewezen en zelf nu aan zijn laatste jaar bezig is.

Hoewel GE zowel de winst als de omzet zag stijgen, was het duidelijk dat het bedrijf last heeft van de groeivertraging van de Amerikaanse economie. De afdelingen huishoudelijke apparaten, financiële diensten en media zagen hun omzet teruglopen. Volgens topman Jack Welch valt het negatieve effect mee door de diversificatie in allerlei producten die over de hele wereld worden gemaakt.

De afdeling financiële diensten was met 1,4 miljard dollar goed voor bijna de helft van de kwartaalwinst.

De stijging van de nettowinst leverde een verbetering van de winst per aandeel op tot 30 dollarcent. De koers van GE boekte daardoor gisteren een kleine winst, maar het aandeel is nog steeds meer dan dertig procent verwijderd van zijn hoogste koers in de afgelopen twaalf maanden.

In een toelichting op de cijfers noemde Jack Welch de `digitalisering' als een belangrijke factor in de voortgaande kostenbesparingen bij het bedrijf. GE brengt sinds enkele jaren zoveel mogelijk activiteiten online, niet alleen op alle gebieden intern, maar ook in de relatie met leveranciers, distributeurs en afnemers. Zoals vaak met GE het geval is, rust ook bij deze omwenteling het bedrijf niet voordat alles zoveel mogelijk geperfectioneerd is.

    • Lucas Ligtenberg