Kinderboekenuitgevers tevreden terug uit Bologna

De Nederlandse jeugdboekenuitgevers zijn tevreden teruggekeerd uit Bologna, waar afgelopen week de jaarlijkse kinderboekenbeurs werd gehouden. Door een tentoonstelling werd daar dit jaar extra aandacht besteed aan het Nederlandse kinderboek.

De tentoonstelling Dutch oranges, met veel werk van Nederlandse illustratoren, oogstte veel lof, zegt Rudi Wester, directeur van het Nederlands literair produktie- en vertalingenfonds. ,,Men vond het de mooiste tentoonstelling ooit op de beurs. Die heeft veel extra contracten opgeleverd. We waren er met een stand die driemaal zo groot was als andere jaren. Een aantal Chinese en Koreaanse uitgevers toonde veel belangstelling, dus het lijkt erop dat we daar nu ook een ingang hebben.''

Wester verwacht dat het Nederlandse jeugdboek binnenkort ook op de traditioneel ontoegankelijke Engelstalige markt zal doorbreken, zoals dat de laatste jaren ook met het volwassenenboek lijkt te gebeuren. ,,Het Nederlandse kinderboek heeft het altijd goed gedaan in het buitenland, denk bijvoorbeeld aan het werk van Dick Bruna en Max Velthuijs.''

Tot de belangrijkste verkopen van de beurs behoren de aanschaf van Afblijven en Kappen van Nederlands populairste kinderboekenschrijver Carry Slee door de Italiaanse uitgever Utet. Die schafte bij Slee's uitgever Holkema & Warendorf ook de rechten aan van Achtstegroepers huilen niet (Jacques Vriens), Een vriendin met vuisten en Donna Lisa (beide van Mirjam Oldenhave). Querido verkocht Brieven aan niemand anders van Toon Tellegen aan vier nieuwe landen, waardoor het boek in zeven talen verkrijgbaar zal zijn.

    • Arjen Fortuin