Het einde van chocolade paashaas?

Deze pasen kon wel eens de laatste met een overvloed aan chocolade eieren en hazen zijn. Want er dreigt een chocoladetekort.

Het nieuws is in Nederland nog niet zo doorgedrongen, maar de Kinderpagina kan melden dat er een chocoladetekort in de wereld dreigt. De komende paasdagen konden wel eens de laatste zijn voorlopig, waarbij er zoveel chocolade eitjes en paashazen gegeten kunnen worden.

Sinds twee jaar is er namelijk een steeds groter probleem op de plantages in de hele wereld (Zuid-Amerika, Azië en Afrika) waar ze cacaobonen verbouwen. Chocola wordt van cacaobonen gemaakt, zoals je waarschijnlijk wel weet: hoe meer cacao er in een reep of eitje zit, hoe `puurder' de chocola is.

Het probleem is dat er ziektes zijn die de cacaobonen aantasten. het zijn vooral schimmelziektes, dus een vorm van paddestoelengroei, die de bonen aantasten. Ze rotten weg door de verschillende schimmels, zodat er geen chocola meer gemaakt van kan worden.

Er mislukt natuurlijk altijd wel eens een aardappel- of graan- of cacaobonenoogst, door slecht weer of een ziekte. Net zoals er wel eens een koe of schaap ziek wordt. Maar als er een heleboel dieren besmet worden, als de ziekte zich heel snel uitbreidt en niemand eigenlijk weet wat hij er tegen kan doen, dan wordt iedereen zenuwachtig. Dat gebeurt nu met mond- en klauwzeer in Nederland, en dat is met de cacaobonen-boeren ook zo. Want de verschillende schimmelziektes verspreiden zich snel en de geleerden weten niet zo goed wat ze er tegen moeten doen. In Brazilië, een belangrijk cacaoland, is al meer dan een derde deel van de cacao-oogst vorig jaar door een schimmelziekte kapot gemaakt. Die schimmelziekte heet `Heksenbezem' (Witches-Broom in het Engels) omdat hij als een bezemachtig paddestoeltje op de cacaoboomtakken groeit. Alle groeikracht van de boom gaat in de heksenbezems zitten, en de cacaobonen worden waardeloos.

Je kunt er geen chocola van maken. In Zuid-Amerika is de Heksenbezem de grootste plaag, in Azië en West-Afrika zijn het weer andere schimmels die de cacaobonen laten rotten. In totaal zijn in 1999 al drie miljoen ton cacaobonen door ziekte verloren gegaan.

Als die ziektes zich blijven uitbreiden, dan is er over twee jaar, in 2003, een wereldwijd chocolade-tekort, verwachten ze bij de Amerikaanse onderzoeksdienst voor de landbouw. Daarom doen ze daar onderzoek naar een wapen om de cacaoschimmels te stoppen. Gif spuiten helpt niet, want dan moet je steeds meer gif spuiten, en wordt de schimmel steeds sterker. Nee, ze zoeken een soort cacaoboon-vriendelijke schimmel, een paddestoelensoort die vervelende schimmels uitschakelt. Ze zoeken dus een natuurlijke vijand van de cacao-rot. Ook de chocolademakers van fabrieken als Mars en M&M's helpen mee aan dat onderzoek. Maar de goede anti-schimmels hebben ze nog niet gevonden. Ook in Europa helpen chocolademakers en wetenschappers mee aan dat anti-Heksenbezem onderzoek, zegt mevrouw Christine Grit namens de Nederlandse chocolademakers, verenigd in de VBZ, de Vereniging voor de Bakkerij & Zoetwarenindustrie. Maar er is nu nog geen sprake van een tekort, zegt ze. Dit jaar kun je dus nog volop chocolade-eieren en paashazen eten. Maar hoe het de komende jaren wordt, hangt af van de onderzoekers. Voor de zekerheid zou ik wat extra chocolade-eitjes eten, deze pasen.

Voor meer informatie (in het Engels) zie: www.ars.usda/is/kids/farm/story3/ broom.htm

    • Paul Steenhuis