Hersen-RSI

Vankan van de spoorbond VVMC had gisteren een nieuwe reden voor de staking: zijn leden krijgen ,,RSI van de hersenen'' zei hij in B&W. Tevreden over deze plotselinge vondst keek hij om zich heen. RSI is de technische afkorting voor de muisarm en ja, die kunnen conducteurs en machinisten helaas niet krijgen omdat ze lekker reizen en niet de hele dag achter een beeldscherm vastzitten. Dan krijg je het dus in de hersenen. Dat klinkt overtuigender dan ,,situationeel arbeidsongeschikt''. Je moet toch wat, want de uitdrukking ,,rondje om de kerk'' maakt de passagiers alleen nog maar ziedend. Waarvoor is er dan gestaakt? Ik heb van alles gehoord.

Eigenlijk werd er gestaakt voor de vader van Vankan. Die kan op het station in Kerkrade aan niemand meer vragen waar hij heen moet. Schande. Een van de stakingseisen is dat pa Vankan die informatie wel krijgt.

Er werd gestaakt wegens het hoge ziekteverzuim. Dat is 40 procent, beweert Vankan. Verstond ik het wel goed? Hoe dan ook, het hoge verzuim is een permanente staking waartegen moest worden gestaakt.

Er werd gestaakt omdat de directeur zo onaardig is. Nee, het gaat om de passagiers die maar niet willen inzien dat de conducteurs en machinisten voor hun belangen opkomen. Het gaat tegen de privatisering. Die Vankan moet inmiddels hersen-RSI hebben opgelopen door al dat gekraak om nieuwe verklaringen. Nee, hij kreeg hersen-BSE, nee blaren op de tong, nee ik bedoel mond-en-klauwzeer van al het praten. Dit weekeind moest hij zelf maar eens wat staken.

Oud-vakbondsman Kok had in zijn wekelijkse ministerspraatje geen goed woord over voor de bonden en de directie. Hij kan als een gepensioneerde opa achterover leunen want de NS is verzelfstandigd. ,,Minister Netelenbos praat me goed bij'', zei hij.

Netwerk had gisteren een pr-nieuwtje. Een directeur van de Rijksdienst voor Vee en Vlees wilde de verslaggever alleen te woord staan als er niet in het interview werd geknipt. Er was een hele litanie van klachten van een burgemeester, een dierenarts, boeren tegen de RVV aan vooraf gegaan. Slordige ontsmetting, een boerderij in de omgeving vergeten te ruimen, op het verkeerde tijdstip op komen dagen, noem maar op. Dingen die kunnen gebeuren bij een crisis. Voor de camera draaide directeur P. Cloo een soort persbericht af zonder op de klachten in te gaan. Netwerk kon nu eenmaal niet alle gevallen voorleggen omdat het ongesneden interview dan al gauw de zendtijd te boven zou gaan. Zelf kan ik zijn verhaal niet weergeven zonder erin te knippen. ,,Ik kan u zeggen, we hebben het in de hand op dit moment'', zei hij maar fouten waren onvermijdelijk in een organisatie van 2000 man, voegde hij daar aan toe. Een live talkshow is effectiever om de boodschap aan het publiek over te brengen en daar kan ook niet in worden geknipt. Presentatoren zijn gemakkelijker van hun à propos te brengen omdat ze het niet zo goed kunnen uitzoeken als een tv-verslaggever van een actualiteitenrubriek.

Minister Brinkhorst is niet van de talkshows weg te slaan. Vaak zie ik laat op de avond zijn gezicht op twee zenders tegelijk, ernstig in Den Haag Vandaag en met een brede grijns in Barend en Van Dorp. Die Jan Mulder kan nog wel eens iets onverwachts uitbrullen, Barend en Van Dorp steken graag de beschuldigende vinger uit. Maar toch vindt Brinkhorst het wat leuk om te stoeien met de jongens. BVD is een publieke aanlegsteiger geworden, die door politici veel wordt bekeken. Brinkhorst zal met nostalgie op de gesprekken terugkijken, want over vijf jaar buigt een parlementaire enquête-commissie zich vol onbegrip over wat hij en de RVV allemaal in deze MKZ-crisis over het hoofd hebben gezien. Vergeten is de chaos, de haast, de onoverzichtelijkheid van het moment. Weet je nog, dat was de tijd van ,,het rondje om de kerk'', de RSI, de MKZ en ,,de mannen in de witte pakken'' van de RVV. Wat waren de mensen toen dom.

    • Maarten Huygen