`Gelukkig 2058'

,,Happy New Year.'' Een vriend uit Nepal aan de telefoon. Ze beginnen een nieuw jaar. Deze keer valt hun jaarwisseling rond 15 april. Vorig jaar was het een paar dagen eerder. Ik weet nooit wanneer hij zijn nieuwjaarsgroeten doorbelt. Mijn enige houvast is april. Het Nepalese nieuwjaar kent geen vaste begindatum. Alleen de maand staat vast.

,,For us you are dead.'' Hij begint te lachen. Ze beginnen aan 2059 en zijn 57 jaar verder. Gerekend naar hun jaartelling ben ik over de honderd. Een paar dagen later krijg ik zijn nieuwjaarskaart. ,,Kathmandu, Happy 2058.''

Ik leg hem bij zijn andere nieuwjaaarskaarten. Het is een futuristische verzameling. De eerste dateert uit 2034. Misschien haal ik de 22e eeuw nog wel. ,,Kathmandu, 2100''.

Nog 42 nieuwjaarskaarten en dan ben ik er.

    • Ad Kooyman