Geduld Kok op in conflict NS

Premier Kok vindt dat het slepende conflict bij de Nederlandse Spoorwegen ,,bizarre trekken'' vertoont. ,,De ene staking is nog niet afgelopen of de andere komt er weer aan. Dat is zo on-Nederlands. We zijn het niet gewend en houden er ook niet van'', aldus Kok gisteren.

Het was hem niet duidelijk geworden waarom het overleg tussen beide partijen woensdagavond opnieuw was mislukt, zodat er donderdag weer werd gestaakt. Hij waarschuwde dat ook bij het kabinet het geduld op raakt en de rechter er, in het uiterste geval, aan te pas zal moeten komen. ,,Het geduld is niet eindeloos en ik denk dat het geduld van de rechter ook niet eindeloos zal blijken'', aldus Kok, die tevens aangaf dat het kabinet ook al gaat het om openbaar vervoer ,,enige distantie moet houden ten opzichte van de hoofdverantwoordelijken in dit conflict''.

De staking door de Vakvereniging voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) had gisteren eenzelfde effect als de tweedaagse treinstaking door FNV Bondgenoten van vorige week. Intercity's bleven in de remise en op de meeste trajecten in het land reden een tot twee stoptreinen per uur. Tegen het avonduur was de situatie volgens de Railverkeersleiding iets verbeterd, maar op negen vooral kleinere trajecten reden geheel geen treinen.

In het noorden en in de Achterhoek merkten de reizigers weinig van de staking. Het personeel van de regionale vervoerders NoordNed en Syntus werkte gewoon. Ook de internationale treinen, behalve die tussen Schiphol en Berlijn, reden normaal.

Ongeveer de helft van het rijdend personeel staakte of weigerde `besmet werk' over te nemen. FNV Bondgenoten sprak tegen dat leden zich bij de VVMC-actie hadden aangesloten.

Minister-president Kok zei zich te kunnen voorstellen dat veel mensen niet meer begrijpen waarover de partijen nog met elkaar onderhandelen. Hij noemde de situatie ,,vrij onoverzichtelijk'' en sprak van ,,een chaotische zoektocht'' naar een oplossing. Meer dan dat gaat het volgens Kok om een ,,enorme onvrede die in de loop der jaren is gegroeid''. De directie opereert volgens de premier ,,niet ijzersterk om het maar zacht uit te drukken''.