Financeel directeur Laurus weg

De financiële directeur van supermarktconcern Laurus, David Kodde, is plotseling opgestapt. Hij was drie maanden geleden binnengehaald door de nieuwe bestuursvoorzitter Ole van der Straaten. Reden voor zijn vertrek is een ,,behoorlijke tegenstelling van karakters'', zo heeft hij bekendgemaakt. De directie telt vier leden.

Laurus is dit jaar bezig met een grootscheepse reorganisatie, die de concurrentiepositie van het concern moet verbeteren. Alle supermarktformules worden geschrapt, waardoor alleen de formule Konmar overblijft. Er worden 700 banen geschrapt en het aantal hoofdkantoren wordt teruggebracht van acht naar twee. In zo'n periode, aldus Kodde, staat ,,iedereen in de directie onder druk''. Er is dan ,,geen tijd om problemen op te lossen rondom karakterverschillen en uiteenlopende managementinzichten''.

Laurus betreurt zijn vertrek, zegt directeur Corporate communications Frank van Ooijen.

De nieuwe CFO, Kenaad B. Tewarie (37), is al de derde in één jaar. Vorig jaar augustus stapte de voormalige financiële bestuurder, Wouter Kranenburg, op omdat de resultaten van het concern slecht waren.

De winst was in de eerste helft van het jaar met 45 procent gedaald ten opzichte van de winst in de eerste helft van 1999. Ook de koers van het aandeel Laurus is gekelderd het afgelopen anderhalf jaar. Bestuursvoorzitter Van der Straaten vroeg toen Kodde om CFO te worden.