FC Twente doet Vitesse nog meer pijn

De gifbeker gaat bij Vitesse van hand tot hand en de dramatische uitschakeling door FC Twente in de halve finales van de KNVB-beker versterkte gisteravond het beeld dat in het Gelredome een luchtkasteel wordt opgeblazen. Nadat het hartstochtelijke bekergevecht in Engelse stijl ook na 120 minuten onbeslist was gebleven (0-0), camoufleerde FC Twente een mislukt seizoen door zich na strafschoppen alsnog te verzekeren van Europees voetbal. Nu PSV nagenoeg verzekerd is van deelname aan de Champions League mag de huidige nummer 12 van de eredivisie zich ook inschrijven voor de UEFA Cup als het de bekerfinale tegen de aanstaande landskampioen op Hemelvaartsdag verliest.

Zowaar faalde slechts één Nederlandse voetballer gisteravond in de noodzakelijke serie penalty's. Maar met zijn misser vanaf elf meter riep Vtesse-aanvoerder Marc van Hintum pijnlijke herinneringen op aan eerdere flaters van zijn teamgenoten bij het Nederlands elftal. De tweede flop in een serie van vijf strafschoppen werd Vitesse fataal, nadat invaller Mmamba uit Kameroen de bal al eerder op de paal had gemikt. Voor FC Twente voerde De Witte een karikatuur van een strafschop uit - hij schoof na een schijnbeweging de bal naast het doel. Dat was gerechtigheid, want de Belgische aanvaller ontsnapte in de tweede helft ten onrechte aan een rode kaart wegens natrappen. De van Excelsior overgekomen linksback Sjaak Polak zorgde vervolgens voor dolle taferelen bij de aanhang van FC Twente door koeltjes de laatste penalty te benutten.

Voor het eerst sinds 1979 bereikte FC Twente de bekerfinale, waardoor het de scheidende coach Fred Rutten in elk geval een waardig afscheid bezorgt. Dit seizoen heeft de club uit Enschede slechts zeven wedstrijden gewonnen, waarvan één buitenshuis. De ontsnapping na strafschoppen in het Gelredome drong al het leed naar de achtergrond. Een nieuwe technisch-directeur (oud-scheidsrechter Jaap Uilenberg) en een nieuwe trainer –oud-Ajacied John van 't Schip wordt genoemd – moeten de club weer elan geven. Vooral de Raad van Bestuur van FC Twente lag dit seizoen onder vuur. Hoe moest voorzitter Herman Wessels immers aan de achterban uitleggen dat zijn schatrijke broer Dick uitgerekend Vitesse via zijn investeringsmaatschappij over de brug had geholpen met een lening van 10 miljoen gulden?

Het bleek de enige geste uit de hoek van FC Twente aan Vitesse, dat al in de eerste helft op een onoverbrugbare achterstand had kunnen worden gezet. Toen misten de aanvallers Booth, De Witte en spits Vennegoor of Hesselink riante kansen voor Twente, dat de kunst van het overleven uiteindelijk beter verstond dan het krampachtig spelende Vitesse. Zo kan Twente zich in alle rust richten op de bekerfinale tegen PSV, waarin nog louter prestige op het spel staat. Die luxe had het dolende Vitesse zich graag willen permitteren in de wetenschap dat na de vlucht van hoofdsponsor NUON een totale ontmanteling van de club dreigt.

Een nieuwe shirtsponsor heeft zich inmiddels aangediend en voorzitter Vaessen toucheerde na een laatste smeekbede eindelijk een substantieel bedrag voor de naar Benfica vertrokken spits Van Hooijdonk. Met die 13 miljoen gulden – 1,9 miljoen minder dan aanvankelijk overeen was gekomen met de Portugese club – stopt Vitesse slechts één gat in een chronisch lekkende begroting, die een torenhoge schuld van ongeveer 70 miljoen gulden aan NUON laat zien. Een nieuwe licentie van de KNVB voor volgend seizoen is al een royale beloning voor een club die noodgedwongen afstand doet van zijn overspannen ambities.

Al voor wat hij ,,de belangrijkste wedstrijd van het seizoen'' noemde, kondigde coach Ronald Koeman een onderhoud aan met de directie van Vitesse om te bezien of zijn toekomst nog wel in Arnhem ligt. Het belooft een somber gesprek te worden, omdat Koeman de noodzakelijke renovatie van zijn elftal wegens de financiële malaise niet kan uitvoeren. Deelname aan een Europees bekertoernooi is dan ook van levensbelang voor Vitesse om extra inkomsten te genereren, maar na het echec tegen FC Twente zal de ploeg dat startbewijs via de competitie moeten afdwingen. ,,En dat wordt na deze mentale dreun een hels karwei met wedstrijden tegen PSV en Ajax voor de boeg'', verzuchtte Koeman.

Volgens de oud-international speelt kwalificatie voor de UEFA Cup geen rol in het besluit of hij zijn contract met Vitesse al dan niet zal uitdienen. ,,Het zou niet eerlijk zijn tegenover de club om het daarvan te laten afhangen'', verklaarde Koeman, gisteravond.

Aanvoerder Van Hintum vreest echter dat zijn trainer Vitesse zal verlaten. ,,Volgens mij heeft Koeman allang een beslissing genomen, maar brengt hij die nog niet naar buiten'', zei hij. De 33-jarige linksback verzuimde zijn coach een dwingend argument te overleggen om te blijven door de vierde strafschop voor Vitesse te missen. ,,Het zou wel heel onrechtvaardig zijn als één penalty de teneur van een seizoen bepaalt'', prevelde Van Hintum. ,,Maar het lijkt wel alsof een doem boven deze club hangt. Als deze psychisch beschadigde ploeg nu nog Europees voetbal haalt, hebben we een fantastische prestatie geleverd.''

    • Robèrt Misset