Essaywedstrijd `Nieuw leven in de Lage Landen'

Dit jaar is Rotterdam samen met het Portugese Porto culturele hoofdstad van Europa.

In verband daarmee organiseert de Phenix Foundation samen met NRC Handelsblad en de Belgische krant De Standaard een essaywedstrijd rond het thema `Nieuw leven in de Lage Landen'.

Het essay moet gaan over de overstap naar een andere cultuur. Hoe bouwen nieuwkomers een bestaan op in Nederland of België, welke problemen ervaren zij en welke oplossingen dragen zij aan?

Een jury bestaande uit voorzitter Frits Bolkestein (Europees commissaris voor de Interne Markt en Belastingen), Paul Scheffer (publicist), Juurd Eijsvoogel (hoofdredactie NRC Handelsblad), Peter Vandermeersch (hoofdredacteur De Standaard) en Nilgün Yerli (columniste/publiciste en cabaretière) zal de inzendingen beoordelen. Zij zullen een voorselectie maken van een aantal artikelen die vanaf eind mei worden gepubliceerd op de opiniepagina's van NRC Handelsblad en De Standaard.

Het winnende essay wordt bekendgemaakt medio september, tijdens de openingsmanifestatie van de Phenix Foundation, een stichting die beoogt de culturele diversiteit in de kunsten te versterken.

De winnaar maakt aanspraak op de Phenix Essayprijs, een onderzoeksbeurs die beschikbaar wordt gesteld door de Phenix Foundation.

Stuur uw bijdrage van hooguit 1500 woorden voor 8 mei aanstaande naar NRC Handelsblad, redactie opinie, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of per e-mail:

opinie@nrc.nl onder vermelding van `Essayprijsvraag Lage Landen'.