DE DIGITALE ECONOMIE

Datahotels worden de raamloze kantoren genoemd waar de servers staan die de internetindustrie draaiende houden. Bedrijven die zaken doen via internet kunnen een plek huren in een `serverrek' om daar hun eigen computers neer te zetten. Van de buitenkant is niet te zien welke bedrijven er virtueel gevestigd zijn. Net als in een echt hotel is het verblijf anoniem. De servers worden 24 uur per dag bewaakt door computers en camera's. Mensen zie je niet veel in datahotels. Alle techniek wordt vanaf afstand bestuurd. Als er brand uitbreekt, hebben de mensen die wel toevallig in het pand aanwezig zijn anderhalve minuut om naar buiten te komen. Na 90 seconden wordt er een giftig gas gespoten om de brand te blussen. De internethotels, die vaak duizenden vierkante meters vloeroppervlak hebben, verbruiken ontzettend veel stroom. Amsterdam kan waarschijnlijk de komende jaren niet voldoen aan de energievraag van de datahotels en andere IT-bedrijven met zware netwerkvoorzieningen.

Dit is de vijfde foto van Jannes Linders uit de serie Points of Presence, die de Rotterdamse fotograaf in opdracht het Nederlands Foto Instituut en de Mondriaan Stichting maakte.

De foto's zijn tot 6 mei te zien in het Nederlands Foto Instituut in Rotterdam (www.nfi.nl).