Cincinnati roept noodtoestand uit door rassenrellen

In de Amerikaanse stad Cincinnati is gisteren de noodtoestand uitgeroepen na aanhoudende rassenrellen en plunderingen. De onrust ontstond eerder deze week nadat een blanke politieagent een ongewapende zwarte man had doodgeschoten.

Burgemeester Charles Luken stelde gistermiddag de avondklok in voor onbepaalde tijd om een einde te maken aan drie dagen ernstige onrust in hoofdzakelijk zwarte buurten. Hij erkende dat Cincinnati met een ,,zeer gegrond en reëel probleem met rassenverhoudingen'' kampt, maar zei dat hij ,,geen keus'' had. ,,Er werd geschoten alsof je in Beiroet zat. Het is gevaarlijk en het wordt steeds gevaarlijker. (...) We kunnen geen wetteloosheid toestaan.'' Luken zinspeelde ook op de mogelijkheid de hulp van de Nationale Garde in te roepen. President Bush pleitte in een schriftelijke reactie voor een ,,kalme en niet-gewelddadige oplossing voor de huidige situatie''.

De betogingen begonnen afgelopen maandag in de zwarte wijk Over-the-Rhine toen bekend was geworden dat een blanke politieagent in het weekeinde een ongewapende 19-jarige zwarte man had doodgeschoten. De agent wilde het slachtoffer, Timothy Thomas, arresteren vanwege een tiental verkeersovertredingen. Hij verklaarde later dat hij een schot had gelost omdat hij dacht dat Thomas naar een vuurwapen greep. Thomas was de vierde zwarte arrestant in vijf maanden die door een agent werd doodgeschoten. De zwarte gemeenschap eist dat een onderzoek naar het incident wordt ingesteld en de opstelling van het politiekorps jegens de zwarte bevolking wordt doorgelicht. Vorige maand diende een civiele actiegroepering een aanklacht in tegen het stedelijk politiekorps wegens systematische discriminatie. Zwarten zouden vaker aangehouden worden op straat en bekeurd worden voor relatief lichte overtredingen.

Eerder deze week zette de politie traangas en rubberen kogels in om betogers en relschoppers te verdrijven. In verschillende wijken van de stad werden brandjes gesticht en winkels geplunderd. Vooral sportschoenenwinkels moesten het ontgelden. Ook zijn enkele blanke automobilisten bedreigd en werd woensdag een politieagent door een onbekende neergeschoten. De politie heeft naar schatting 150 arrestaties verricht. In Cincinnati, in de noordoostelijk gelegen staat Ohio, wonen ongeveer 300.000 mensen, van wie bijna de helft (43 procent) zwart is.