Christelijke schrijvers vinden Rushdie onfatsoenlijk

De Vereniging van Protestant-Christelijke auteurs is `verontrust' geraakt na lezing van het Boekenweekgeschenk Woede van Salman Rushdie. De vereniging, die wordt voorgezeten door Joke Verweerd, heeft in een open brief haar beklag gedaan bij de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, de organisator van de Boekenweek.

De schrijvers vinden dat het zich grotendeels in New York afspelende boek van de Brits-Indiase Rushdie slecht aansluit `bij het referentiekader van het Nederlandse publiek'. Ze schrijven: `Woede is een boek vol moord, geweld, agressie, overspel, incestueuze en pedofiele tendensen. Daarbij voelen we ons gekwetst door vloeken en het klakkeloos gebruik van de naam Jezus. De personages zijn verslingerd aan seksualiteit, waardoor vooral de waardigheid van vrouwen naar beneden gehaald wordt.' Bovendien vreest de Vereniging dat de roman voor de meeste lezers te ingewikkeld zal blijken, zodat `slechts weinig bezoekers van de boekhandel de moed zullen kunnen opbrengen het boek uit te lezen'.

CPNB-directeur Henk Kraima is niet van plan zijn beleid te wijzigen: ,,We hebben veel overlegd met de organisaties van christelijke boekhandels en uitgevers en zijn al jaren geleden tot de conclusie gekomen dat het erg moeilijk is literatuur en bepaalde christelijke uitgangspunten onder één noemer te brengen. Literatuur is grensverleggend. Wij adviseren die organisaties dan ook om in de Boekenweek een eigen laag geprijsd premieboek uit te brengen. Dan kunnen de lezers zelf besluiten wat ze het liefst willen hebben.'' Het bestuur van de schrijversvereniging was niet bereikbaar voor een toelichting op de brief.

De CPNB is van plan dinsdag publiek te maken welke schrijver er aan het werk wordt gezet om het Boekenweekgeschenk 2002 te schrijven. De identiteit van die auteur blijft tot de officiële bekendmaking een geheim. Kraima wil ook niet kwijt of de opdracht na Rushdie nu weer aan een Nederlands auteur zal worden gegund.

    • Arjen Fortuin