Bewakers tegen toezicht asielzoekers

Drie penitiair inrichtingswerkers (piw'- ers) van de Bijlmerbajes in Amsterdam willen geen asielzoekers bewaken die vastzitten in afwachting van mogelijke uitzetting. De bewakers hebben gewetensbezwaren en vinden dat het werk niet binnen hun functieomschrijving past.

Sinds half maart worden vreemdelingen niet alleen vastgehouden in het Grenshospitium op Schiphol maar worden maximaal 150 mensen ondergebracht in een apart gedeelte van de Penitiaire Inrichting Overamstel, de Bijlmerbajes. Het gedeelte waar de vreemdelingen verblijven, is met de Bijlmerbajes verbonden via een sluis.

De vreemdelingen worden bewaakt door vreemdelingenbegeleiders, de piw'ers zijn er voor de bewaking van de criminelen. Bij eventuele calamiteiten tijdens de nachtdienst, bijvoorbeeld brand, zou het voor kunnen komen dat de piw'ers worden ingezet in het gedeelte waar de vreemdelingen verblijven. Dat is nog niet gebeurd.

Volgens een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen mogen de piw'ers er in dergelijke uitzonderingssituaties geen bezwaar tegen hebben. De Dienst voert binnenkort een gesprek met de drie om te kijken of de problemen op te lossen zijn.