WINKELS

De Kleine Godin

In de Hoogstraat in Schiedam zit een winkel met een sprookjesachtige uitstraling. Felle kleurtjes roze en blauw trekken de aandacht van de passanten. Binnen liggen bakken vol gekleurde kralen in allerlei vormen en maten. Iedereen kan zelf een ketting samenstellen, maar kant en klare sieraden worden hier ook verkocht. Verder verkoopt de Kleine Godin wierook en bijpassende houdertjes. Op woensdagmiddag mogen kinderen een schilderij met lijst maken of juwelen ontwerpen.

*De Kleine Godin, Hoogstraat 188, Schiedam di t/m za 11-17u30. Kindermiddag op afspraak ƒ12 incl. materiaal. Ook voor verjaardagen (maximaal 8 kinderen).

Het Koolwitje

Cadeauwinkels hebben het grote nadeel dat ze de neiging hebben op elkaar te lijken. Heb je er één gezien, etcetera. In het pittoreske mini-stadje Buren in de Betuwe echter hebben ze er één die echt een bezoek waard is. Het Koolwitje verkoopt prachtige kaarten, kalenders, servetten, lieve boekjes voor geliefden, aardewerk voor de landelijke keuken, leuke houten beesten – alles sober, vrolijk en veelal met een Engelse uitstraling. En wie toch bij Het Koolwitje langsgaat, moet om de hoek, in de Voorstraat, ook even gaan kijken in het prachtige decoratiewinkeltje 't Koetshuis.

*Het Koolwitje, Achterbonenburg 2a, Buren (Gld). Open: do/vr/za 10-17u, zo 13-17u. Inl 0344-570058

Damast

Een theedoek van zestig jaar oud of een oud Engels tafellaken, je kunt het vinden in de linnendamastwinkel van Icke van Wassem, in de academiewijk in Leiden. In haar kleine maar sfeervolle winkel verkoopt ze zowel oud als nieuw bed-, bad- en keukenlinnen. Zoals placemats met ajours, dekbedovertrekken en lopers voor tête-à-tête dineetjes. Je kunt er monogrammen in je linnenuitzet laten borduren of een tafelkleed van ongewone maten bestellen. Icke van Wassem organiseert op di-, wo- en donderdagavond lezingen voor max 20 personen (individueel aanmelden kan ook), met daarna een driegangenmenu in het nabijgelegen restaurant Het Prentenkabinet.

*Icke van Wassem in Linnen, Pieterskerkchoorstreeg 22, Leiden. Open: di t/m vr 10u30-17u30, za 10u30-17u. Inl 071-5727142/ 06-24256308. Kosten lezing + diner: ƒ75

Expreszo

Een paar deuren verder van De Kleine Godin zit Expreszo, sinds februari in een nieuwe gedaante. De muren gaan verstopt achter grote hoeveelheden potten en trommels. De winkel verkoopt ruim 100 soorten thee, waaronder earl grey, earl green, rooibos en allerlei soorten kruidenthee. Op koffiegebied kan worden gekozen uit versgemalen arabica, espresso, mokka en de Mexicaanse maragogype, een koffie met een krachtige smaak. Op verzoek stelt de eigenaresse cadeaupakketten samen. In de winkel kan ook koffie en thee worden gedronken en scones worden genuttigd, met originele cornish clotted cream. Loop een paar stappen terug, sla linksaf in de richting van de Lange Haven. Op nummer 145 zit het tweede Arsenaal van Jan des Bouvries in de oude, onlangs prachtig gerestaureerde Korenbeurs.

*Hoogstraat 166, Schiedam 010-2730133 di t/m 9u30-17u en op Schiedamse koopzondagen Inl. 010-2730133

Nostra

De afgelopen paar jaar heeft de Oldenbarneveltstraat er een paar leuke winkeltjes bijgekregen. Z&M delicatessen, Natura met kleurrijk aardewerk, Prague met kleding van Japanse ontwerpers en Marianne David met zijden bruidsjaponnen (checken). Wie moe is geworden van het winkelen kan sinds kort uitrusten bij Nostra. Op grote roodfluwelen banken zakt de bezoeker behaaglijk weg achter zijn cappuccino of espresso, geserveerd in met kikkers en ...gedecoreerde koffiekoppen. Grote filmposters verlevendigen de muren. Het personeel van Nostra perst vers grapefruit en appelsap en serveert negen soorten broodjes, waaronder een Italiaanse Bol met mozarella.

*Nostra, Van Oldenbarneveltstraat 127A, Rotterdam di t/m za 9-18u ma en zo 12-18u Inl 4118232

Galerie Lous Martin

Sieradengalerie Lous Martin in Delft is verhuisd. De winkel bevindt zich sinds een paar maanden in de Kromstraat, een smal zijstraatje van de Koornmarkt. In de galerie zijn alle grote namen uit de sieraadkunst vertegenwoordigd: van Petra Hartman met haar engelenbroches tot de papieren colliers van Nel Linssen en van de textiele sieraden van Felieke van der Leest tot de hartvormige kunst van Sylvia Blickman. In de galerie worden ook wat tassen (oa Maria Hees), hoeden (gebreide, half open exemplaren van Coloured Motion) en sjaals verkocht. Er is een aparte ruimte voor de regelmatige wisselende exposities, waar vanaf 25 maart sieraden te zien zijn van Ela Bauer, bekend van de ragfijne, lange oorhangers van metaaldraad met daarin een steentje of parel. In de tuin hangen design-vogelhuisjes en staan een paar kleine beelden en meubels van gerecycled materiaal.

*Galerie Lous Martin, Kromstraat 3, Delft. Open: wo t/m vr 11-18u, vrijdagavond 19-21u, za 11-17u. Inl 015-2132697