Weer heldenrol voor Van Nistelrooij

In de thuishaven van Abe Lenstra viel Ruud van Nistelrooij gisteravond een heldenontvangst ten deel. Enkele honderden blozende Friezen keken op de parkeerplaats vol bewondering naar de blakende Brabander. Waarschijnlijk voor de laatste keer speelde de vedette van PSV op de plek waar hij in 1997 de status van steraanvaller verwierf. Met twee gave treffers stond hij aan de basis van de 3-1 zege op Heerenveen. PSV speelt daardoor op Hemelvaartsdag in de bekerfinale tegen Vitesse of FC Twente.

Met weemoed denken de supporters van Heerenveen aan het ene seizoen dat Van Nistelrooij in het shirt met de pompeblêden speelde. Natuurlijk, de Zeeuwse spits De Nooijer en de Zweedse spits Allbäck zijn redelijke alternatieven gebleken. Maar zij missen de aparte klasse van hun voorganger. Zoals de Joegoslavische spits Kezman de techniek en de handelingssnelheid mist die Van Nistelrooij zo ongrijpbaar maken. Het verschil tussen een goaltjesdief en een alleskunner.

PSV heeft momenteel een luxeprobleem in de aanval, hoewel trainer Gerets het tegendeel lijkt te beweren. Hij ergert zich aan de sfeer op de persconferenties die de afgelopen maand geheel in het teken staan van Kezman en Van Nistelrooij. Waarom heeft hij hen beiden opgesteld? Vindt hij ook niet dat ze elkaar slecht begrijpen in het veld? Waarom heeft hij de ene vervangen of de andere gewisseld? Volgens Gerets doet deze vraagstelling afbreuk aan de rest van het elftal. ,,Het lijkt wel alsof we met twee man hebben gespeeld'', sprak hij verontwaardigd.

De trainer wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de toekomst van de speler wiens marktwaarde in vier jaar tijd met reuzensprongen is gestegen. Heerenveen betaalde in 1997 nauwelijks één miljoen gulden aan FC Den Bosch. Een jaar later was Van Nistelrooij bij zijn overgang naar PSV zeventien miljoen waard. Inmiddels is zijn transfersom bepaald op 65 miljoen, hetzelfde bedrag waarvoor hij afgelopen seizoen in de etalage stond. Toen verhinderde een zware knieblessure een overgang naar Manchester United.

Gezien zijn groeiende vorm kan United-coach Ferguson met een gerust hart zaken doen. De Schot was afgelopen zondag getuige van de wedstrijd tegen Ajax. Hij vertelde aan een bevriende journalist van De Telegraaf dat dit teleurstellende duel geen maatstaf was. Hij wil het versleten elftal van United een verjongingskuur geven en daarbij past de komst van de 24-jarige Nederlander. Van Nistelrooij wacht de onderhandelingen rustig af, vertelde hij gisteravond in het voorbijgaan.

Ferguson had niet de moeite genomen naar Friesland af te reizen. De aanwezige Engelse journalisten zullen een positief verslag uitbrengen. Van Nistelrooij speelde zijn beste wedstrijd sinds zijn revalidatie. Hij verwende de neutrale toeschouwers met lange solo's en subtiele balbehandelingen. Hij stak met kop en schouders boven zijn medespelers uit. Zij speelden solide, zoals het PSV'ers betaamt. Hij speelde oogstrelend, volgens de normen van het internationale topvoetbal.

Nog ruim een maand kan het weinig verwende Nederlandse publiek genieten van zijn onvoorspelbare acties. Alleen zijn theatrale valpartijen verdienen geen schoonheidsprijs. `Ruudje Schwalbe', scandeerden de Friese supporters na elke duikeling. Met twee doelpunten legde Van Nistelrooij zijn criticasters het zwijgen op.

Vlak voor rust schoot hij de bal met zijn `zwakke' linkerbeen op subtiele wijze in het doel van Heerenveen. Op dat moment was de voorsprong nog onverdiend. De thuisploeg was drie keer gevaarlijk geweest. PSV had nog niet één kans gecreëerd. In de tweede helft kwam het krachtsverschil tot uiting. Uit een voorzet van Rommedahl leek Ramzi met een simpele `binnentikker' de ongelijke strijd te beslissen. Lurling bracht met een doffe knal de spanning terug. De speaker was nauwelijks uitgeschreeuwd of Van Nistelrooij maakte aan alle onzekerheid een eind. Hij rondde een lange slalom doeltreffend af.

De ambitieuze Van Nistelrooij heeft zijn zinnen gezet op een glorieus afscheid in Eindhoven. Hij wil de `dubbel' winnen en legde een stevige basis voor deze bijzondere prestatie. PSV won in 1989 voor de laatste keer zowel de landstitel als de bekerfinale. Toen was trainer Gerets aanvoerder van PSV. Hij sprak gisteravond over ,,een unieke ervaring die elke speler met beide handen moet aangrijpen''. Tegelijkertijd erkende Gerets dat de uitstraling van het Nederlandse bekertoernooi niet kan tippen aan dat van het Engelse toernooi om de FA Cup. Alsof hij Van Nistelrooij een vrijbrief wilde geven voor zijn verhuizing naar Engeland.

    • Jaap Bloembergen