WAO-keuring alleen door arts

Het experiment waarbij niet-artsen WAO-keuringen verrichten, wordt beperkt. Dat heeft staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) op aandringen van de Tweede Kamer besloten.

De verpleegkundigen, een fysiotherapeut en een psycholoog die aan het experiment bij uitvoeringsinstelling Cadans meedoen, mogen alleen nog maar de herbeoordelingen doen, niet meer de eerste WAO-keuring na een jaar ziekte. Het experiment, dat sinds begin dit jaar loopt, is ingegeven door het grote tekort aan verzekeringsartsen, waardoor grote achterstanden zijn ontstaan bij de keuringen. De paramedici werken onder verantwoordelijkheid van de verzekeringsarts en doen alleen eenvoudige gevallen.

VVD, CDA en D66 drongen gisteren aan op beperking van het experiment, ze vinden een eerste WAO-keuring de taak van een medicus. Bij een herbeoordeling, meestal na één en vijf jaar, kan een paramedicus wel nuttig werk doen, vindt Hoogervorst, omdat dat betekent dat er beter naar de mogelijkheden van de arbeidsongeschikte kan worden gekeken. Herbeoordelingen gebeuren nu vaak alleen op basis van een dossier.

Het College van Toezicht Sociale Verzekeringen was onlangs ook kritisch over het experiment en stelde dat de keuring door niet-artsen waarschijnlijk onrechtmatig is.

Cadans is teleurgesteld over beperking. ,,Bijzonder jammer'', zegt een woordvoerder. ,,Zeker gezien de eerste ervaringen die tot grote tevredenheid stemmen. Volgens ons blijft de kwaliteit van de keuringen overeind.''