Vertrek van Timmer is voor iedereen het beste

De conflicten bij schaatsploeg DSB lijken na het vertrek van Marianne Timmer opgelost. Jan Bos en Leen Pfrommer hebben de vrede getekend.

Op het nieuwe hoofdkantoor van de sponsor, een bakstenen kolos in het West-Friese kerkdorp Wognum, zaten gistermiddag louter vrolijke gezichten achter de microfoon. Vergeten zijn de ruzies in Calgary en Salt Lake City, waar de schaatsploeg DSB vorige maand uiteen leek te vallen. Met kleine wijzigingen koos de teamleiding voor het harmoniemodel. ,,We hebben allemaal dezelfde belangen'', verwoordde DSB-manager Hans van Goor het vat vol compromissen.

Jan Bos en Marianne Timmer zochten vorige maand tijdens hun verblijf in Noord-Amerika naar excuses voor hun teleurstellende schaatsseizoen. Ze uitten felle kritiek op de ,,verouderde trainingsschema's'' van hun coach Leen Pfrommer. Timmer hield woord. Zij mag transfervrij naar een andere ploeg vertrekken. Bos krijgt gedeeltelijk zijn zin, met de parttime aanstelling van enkele gespecialiseerde trainers. Pfrommer blijft eindverantwoordelijk, maar moet op zoek naar een assistent.

Bos en Pfrommer voerden gistermorgen een verzoenend gesprek. Ze hadden elkaar sinds de verbale oorlogsvoering in Salt Lake City niet meer ontmoet. De twee kemphanen hielden gistermiddag de schijn op. Bos kiest de weg van de minste weerstand. Hij heeft geen trek om een jaar voor de Spelen weer van werkgever te veranderen en net als vorig jaar een afkoopsom te betalen.

,,Dat leverde vorig jaar veel aanpassingsproblemen op'', sprak de wereldkampioen sprint van 1998. ,,Ik ben vorig jaar niet duidelijk geweest over mijn wensen'', verklaarde Bos de communicatiestoornissen met zijn coach. ,,Die wensen worden nu beter ingewilligd. Ik heb niet te klagen.''

Pfrommer bagatelliseerde de grievende uitlatingen die Bos vorige maand deed. ,,Jan heeft iets te emotioneel gereageerd na zijn teleurstellende prestaties.'' Op verzoek van Bos moet Pfrommer volgend seizoen een handvol gespecialiseerde trainers naast zich dulden. Bos kwam afgelopen seizoen naar eigen zeggen sprintvermogen tekort. Hij mag nu buitenlandse sprinters uitnodigen om met hem op trainingskamp te gaan. Allrounder Ids Postma, die gisteren buiten het schootsveld bleef, gaat rustig door op de ingeslagen weg.

De sponsor gaat onder andere op zoek naar een krachttrainer, een fietstrainer, een mentale coach en een voedingsdeskundige. De sportkoepel NOC*NSF heeft een bemiddelende rol in de zoektocht naar deze gespecialiseerde parttimers. Volgens Van Goor is er nog genoeg tijd om het verlanglijstje in te vullen. ,,We kiezen niet voor halve oplossingen. Alleen de absolute top is goed genoeg.''

Het vertrek van Timmer werd alom betreurd in Wognum. Maar volgens Pfrommer was de scheiding onvermijdelijk. ,,Het is niet erg dat Marianne weg is. Het klikte niet. Trainen is een kwestie van elkaar vertrouwen. Marianne voerde mijn programma's niet uit. Ze wilde op gevoel trainen. Ze was niet in de hand te houden. Ik vrees dat ze een structureel probleem heeft'', sprak Pfrommer over de olympisch kampioene die de afgelopen drie seizoenen drie coaches heeft versleten. Timmer brak eerder met Peter Mueller (SpaarSelect) en Geert Kuiper (Sanex).

Timmer wil volgend seizoen gaan samenwerken met Wopke de Vegt, die eerder trainer was van Rintje Ritsma en bij DSB een adviserende rol vervult. Manager Van Goor verklaarde desgevraagd dat De Vegt moet kiezen of delen. Als hij trainer is van Timmer, wordt hij bedankt voor bewezen diensten.

DSB heeft De Vegt dinsdag in een persoonlijk onderhoud uitgelegd hoe de vork in de steel zit. ,,We willen niet dat Wopke zich respectloos behandeld voelt'', verklaarde Van Goor. De manager benadrukte dat De Vegt niet op bezoek was om een afkoopsom voor zijn aanstaande pupil te regelen. Timmer had vorig jaar overigens geen handtekening onder haar contract met DSB gezet. ,,We gunnen haar alle vrijheid. Ze verdient volledig respect. Ze heeft veel voor ons betekend'', zei Van Goor.

Egbert van 't Oever, al jarenlang de vertrouwensman van Timmer, krijgt zoals gepland een andere taak bij DSB. Hij mag zich volgend seizoen bezighouden met het organisatorische gedeelte. De nestor van de Nederlandse schaatssport sprak over ,,gewijzigde arbeidsomstandigheden'' en gaat zich beraden over zijn toekomst. ,,We blijven graag van zijn kennis en ervaring gebruikmaken'', sprak Van Goor diplomatiek.