Vaticaan: `misdadig'

,,Een misdadig gebaar'' en ,,een macabere keuze''. Het Vaticaan laat geen misverstand bestaan over haar veroordeling van het Nederlandse euthanasiebesluit. Die veroordeling is volledig, zonder verzachtende omstandigheden en zonder appèl. Het oordeel kwam via de Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan. De katholieke kerk is categorisch tegen euthanasie ,,om wat voor motief dan ook'', zo onderstreepte de krant. Het Vaticaan heeft zich voortdurend gekeerd tegen wat wordt genoemd de ,,cultuur van de dood in Nederland''. Maar gisteren werden harde woorden gebruikt. Artsen die meewerken aan euthanasie, zijn ,,beulen'', schreef de Osservatore.

De krant liet de vice-president van de Pauselijke Academie voor het Leven aan het woord, monseigneur Elio Sgreccia. Die herhaalde de opvatting dat iedere actieve interventie in zaken van leven en dood moet worden beschouwd als een poging van de mens om zelf voor God te spelen. Legalisering van euthanasie komt voort uit het onvermogen ,,om het hoofd te bieden aan de uitdaging van het lijden en de dood'', zei Sgreccia.