Van Kooten stapt op bij blad `Rails'

Kees van Kooten is gestopt met zijn maandelijkse pagina in Rails, het blad dat door de NS in de treinen wordt verspreid.

Hij protesteert daarmee tegen het feit dat de oplage van het aprilnummer is vernietigd omdat de daarin opgenomen foto's van Margi Geerlinks `schokkend en aanstootgevend' zouden zijn.

Van Kooten, die sinds anderhalf jaar op de laatste pagina van het blad een kort verhaal schreef, heeft zijn medewerking met onmiddelijke ingang beëindigd. ,,Het enige in deze zaak dat werkelijk schokkend is'', schrijft hij deze week in zijn column in het Vlaamse blad Humo, ,,lijkt mij het rampzalige besluit van de NS-directie, waardoor Margi Geerlinks' werk wordt gestigmatiseerd als entartete Kunst. (Ik vind het zelf ook niet leuk, maar bij zulke domme incidenten krijg ik altijd trek in grote woorden.)''

De foto's, waarop een klein meisje poseert met een gebreide vrouwenborst en een oude vrouw met jonge borsten een baby voedt, werden door de NS in verband gebracht met kinderporno. Het aprilnummer is nu herdrukt zonder de gewraakte reportage.

In zijn Humo-column herinnert Van Kooten aan de gemanipuleerde foto's die Wim de Bie en hij rond 1975 voor hun tv-programma hebben laten maken. Daarop waren hun gezichten aangebracht op het naakte lijf van een jongeman. ,,Precies als de vrouwen van Margi Geerlinks droomde ik mijzelf jonger, mooier en sterker dan ik was'', schrijft hij. Van Kooten betuigt zijn spijt aan `de geweldige redactie van Rails', maar concludeert: ,,Dat ik mij uiteindelijk inspan voor een hypermodern, geprivatiseerd bedrijf waarvan de leiding, als dit haar zo uitkomt, een moraal hanteert uit het tijdperk van de stoomtrein, is een onverteerbare gedachte.''