Tweede Fries veebedrijf getroffen

Er is een tweede geval van mond- en klauwzeer (MKZ) vastgesteld in Friesland. Het betreft het melkveebedrijf van veehouder H. Vlasma (60 melkkoeien) aan de Sylsterwei in Anjum.

Vlasma bevestigt dat hij gisteravond bij ,,meer dan één koe'' symptomen van tongblaar ontdekte. Het bedrijf wordt vandaag geruimd.

Binnen een straal van twee kilometer van de melkveehouderij in Anjum heeft de politie de wegen afgezet. Volgens de Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie (NLTO) wordt opnieuw een tweekilometerzone ingesteld, waarbinnen runderen worden afgemaakt. Anjum ligt binnen de tienkilometerzone die de autoriteiten gisteren instelden na de melding van MKZ op het melkveebedrijf van de Meindersma's in het nabijgelegen Ee. Binnen een straal van tien kilometer mag geen vee, mest en sperma worden vervoerd en wordt het vee bloed afgenomen.

Over de oorzaak van het uitbreken van MKZ in Ee is nog weinig bekend. Er zou geen direct contact zijn geweest tussen het bedrijf in Ee en de besmettingshaard in Oene. Veearts P. Egberink noemt het ,,een raadsel'' hoe de tongblaar Ee kon bereiken. Alle ,,dier- en menscontacten'' van de Meindersma's worden nu getraceerd en in kaart gebracht, aldus directeur H. Oosterveld van de Regio Noord van het ministerie van Landbouw. De NLTO sluit niet uit dat de brandganzen, waarvan er in Oost-Dongeradeel duizenden op de gedooggebieden in weilanden fourageren, het virus hebben overgebracht. Het MKZ-virus kan in ganzenuitwerpselen zitten.

In Friesland zijn gisteren strenge maatregelen aangekondigd om besmetting te voorkomen. Alle scholen in Dongeradeel en een aantal in buurgemeente Dantumadeel zijn gesloten. Natuurgebieden zijn gesloten. Eigenaren van winkels en openbare gebouwen wordt verzocht ontsmettingsbakken te plaatsen.

Ongeveer 100 agrariërs uit Kootwijkerbroek zijn vanmorgen met tractoren naar hetgemeentehuis van Barneveld gereden. Daar vroegen ze burgemeester W. Burgering om stelling te nemen tegen de ruiming van ruim 200 bedrijven in Kootwijkerbroek.