Tiscali: Renato de koopman

Renato Soru, de president van Tiscali, laat zien dat hij de gewiekste koopman van de Europese internetsector is. Neem de aankoop van de Duitse internetaanbieder Planet-interkom van British Telecom.

Het Italiaanse bedrijf betaalt 113 euro voor iedere abonnee uit het Viag-bestand, dat 685.000 abonnees omvat. Tiscalis eigen 6,2 miljoen abonnees worden ingeschat op 1000 euro per stuk, dus dat is een goede deal. En er zijn soortgelijke mogelijkheden te over, nu de zwaar in de schulden verkerende telecombedrijven de belangen afstoten die niet tot hun kernactiviteiten behoren.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Vodafone zal vasthouden aan zijn Duitse internetaanbieders, of dat British Telecom dat in het Verenigd Koninkrijk zal doen met zijn belang in LineOne. MobilCom zal ongetwijfeld wat geld willen binnenhalen uit de verkoop van Freenet.

De kleinere telecombedrijven zoals Belgacom zullen de voordelen en de nadelen tegen elkaar afwegen van het behoud van hun internetaanbieders in een zich consoliderende bedrijfstak.

Al deze bedrijven zijn potentiële aankopen voor Tiscali, dat voor dat doel naast zijn aandelenkapitaal wellicht 500 miljoen euro aan kasgeld kan aanwenden zonder de reserves in gevaar te brengen die het nodig heeft om aan het eind van 2001 quite te kunnen draaien.

Soru vindt dit vast en zeker een onweerstaanbare tijd voor deals. Het gevaar is uiteraard dat Tiscali er niet in slaagt om zijn aanwinsten op een goede manier in de bestaande activiteiten te integreren. Het weerstaan van de aandrang om te fuseren zal Sorus grootste uitdaging zijn.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Rob Cox