Spanje

Sant Jordi

Wijd en zijd is de legende bekend van de heilige Joris, die op miraculeuze wijze een meisjes verslindende draak versloeg en daarmee volk en koninghuis tot het christendom wist te bekeren. Verscheidene landen hebben de onverschrokken ridder tot patroonheilige verklaard. Zo ook Catalonië dat in de strijd van Sant Jordi het eigen streven naar onafhankelijkheid weerspiegeld zag. Op 23 april is zijn feestdag, maar het is ook de dag van `het boek en de roos'. De mannen geven de vrouwen een rode roos, vrouwen geven mannen een boek. Die gewoonte heeft verder weinig met de heilige te maken. Het feest van de roos bestaat sinds de 15de eeuw en begin vorige eeuw ontstond de dag van het boek, die bedoeld was om de grote Spaanse schrijver Cervantes te herdenken. Beide feesten zijn geïncorporeerd in Sant Jordi. In Barcelona vindt men rozenverkopers op elke straathoek, boekwinkels stallen hun waar uit op straat, vooral op de Ramblas, Paseo de Gracia en Rambla de Cataluña. Veel bekijks trekt altijd het paleis van de Generalitat, het Catalaanse parlementsgebouw dat een aan Jordi gewijde kapel bevat en dat die dag baadt in een zee van rode rozen. Sant Jordi, 23 april.

Anarchisme

Wie, bijvoorbeeld voor Sant Jordi, een boek zoekt voor een anarchistische of anderszins activistisch 'angehauchte' vriend, kan zijn geluk beproeven bij El Lokal. Dat is een boekwinkel in Barcelona die is gespecialiseerd in anarchistische, anti-militaristische, feministische, milieu-activistische, feministische en aanverwante literatuur. De nieuwste informatie over de vorderingen van revolutionaire bewegingen in de wereld, maar ook bijvoorbeeld over kraakpanden in Barcelona, is er te vinden. Er zijn ook `gewone' boeken te koop en verder is er een afdeling cd's, video's, tijdschriften, stripboeken en T-shirts. El Lokal, Carrer de la Cera, 1 bis, Barcelona. Open ma, za 17-21u, di-vr 10-14u en 17-21u. Inl 00-34933290643.

Picasso

Honderd schilderijen en tekeningen van Picasso, uitgeleend door musea en privéverzamelaars over de hele wereld, zijn te zien in het museum voor moderne kunst Reina Sofia in Madrid. De nadruk ligt op de periode tussen 1953 en 1973, waarin Picasso variaties maakte op werken van oude meesters, zoals Las Meniñas van Velázquez, Déjeuner sur l'herbe van Manet en de Sabijnse maagdenroof van Giambologna. In het museum zijn nog een aantal tijdelijke tentoonstellingen, onder meer over de Franse dichter, toneelschrijver en cineast Jean Cocteau, Joan Miró en Juan Gris. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Calle Santa Isabel 52. Cocteau y España en exposities van Joan Miró en Juan Gris. T/m 16 april. Picasso duurt t/m 18 juni. Ma-wo en za 10-21u, zo 10-14u30. Inl 00-34914675062.

En verder

Semana Santa, Heilige Week, in heel Spanje, t/m 15 april; Canaletto en tijdgenoten, tentoonstelling t/m 13 mei in Centre de Cultura Contemporànea, Carrer Montalegre, 5, Barcelona 00-34933064100; El Renacimiento Mediterráneo (de Mediterrane Renaissance), tentoonstelling t/m 6 mei in museum Thyssen-Bornemysza, Madrid 00-34913690151 en daarna in Museo de Bellas Artes, Valencia van 18 mei t/m 2 sept.