Selectie Muziek

Passies

Het Bachkoor Holland, solisten, het Haags Matrozenkoor en het Residentie Orkest voeren olv Daniel Reuss de Matthäus Passion van J.S. Bach uit. 12 april 19u30 en 13 april 11u30 Pieterskerk Leiden.

Het Toonkunstkoor Amsterdam, solisten, het Roder Jongenskoor en het Noordhollands Philharmonisch Orkest voeren olv Wilfried Maczewski de Matthäus Passion van J.S. Bach uit. 13 april 19u30 Concertgebouw Amsterdam.

Het Philharmonisch Koor Toonkunst en het Nederlands Promenade Orkest voeren olv Daan Admiraal de Matthäus Passion van J.S. Bach uit. 13 april 19u30 Doelen Rotterdam.

Koren uit Edam en Rotterdam voeren de Matthäus Passion van J.S. Bach uit olv Stephan Kavelaar. 13 april 19u30 Grote Kerk Edam.

De pianist Jan Vayne en het Holland Boys Choir brengen hoogtepunten uit de Bachs Matthäus Passion. 14 april 16u Janskerk Utrecht.

Goebaidoelina

Het Schönberg Ensemble brengt olv Reinbert de Leeuw de wereldpremière Risonanza van de Russische componiste Sofia Goebaidoelina. Verder op het programma haar Descensio en van Wolfgang Rihm Triptychon en Abschiedsstücke. In Den Haag en Antwerpen wordt Risonanza vervangen door Hommage à T.S. Eliot van Goebaidoelina. 17 april 20u15 Nieuwe Kerk Den Haag; 18 april 20u15 Concertgebouw Amsterdam (18u voorproefconcert); 19 april 20u De Singel Antwerpen; 20 april Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven.

Vondelfestival

Voor de vijfde en laatste maal vindt het Vondelkerk Voorjaar Festival plaats met kamermuziek van klassieke en eigentijdse componisten. Tijdens de concerten in de Amsterdamse Vondelkerk op 13, 14 en 15 april om 18 en 20u worden drie verschillende programma's uitgevoerd. Inl 06-20715977; www.vertigo.nl. Res 0900-0191.

Nieland

Vocale en instrumentale muziek van de componist en fysicus Henk Nieland, die woont in Nederland en Hongarije, onder de titel `Een kruispunt van culturen' 19 april 20u15 uitgevoerd in het Amsterdamse Concertgebouw. Liederen op poëzie van Vasalis en Hongaarse dichters; een Hommage à Kurtag voor piano vierhandig en een Sonate voor cello en piano.

Blazers

Het Nederlands Blazers Ensemble speelt mmv de Dmitri Pokrovsky Singers het programma `Stemmen onder het ijs' met nieuwe en oude Russische volksmuziek. 19 april 20u Grote Kerk Enschede; 20 april 20u30 Paradiso Amsterdam.

Brandage

Pianist Abdullah Ibrahim voorheen Dollar Brand is de eerste zwarte hoogleraar van Zuid-Afrika. Hij is tevens een muzikale alchemist die Duke Ellington, gospel en Caraïbische ritmes combineert in een jazzstijl met een duidelijk Afrikaans stempel. Saxofonist Rolf Delfos was daar zo van onder de indruk dat hij een programma samenstelde onder de naam Brandage. 14 april in Popular, Rotterdam.

Panorama Jazz Night

Het festivalseizoen moet nog op gang komen maar daar trekken ze zich op de pier van Scheveningen niks van aan. Op 14 april gaat daar om 19u30 de Panorama Jazz Night van start. Op drie zaalpodia en een promenade zijn onder andere het Michael Varekamp Quintet, D'Wys, bigband New Cool Collective en Benny Bailey te horen. Inl www.pier.nl.

Rita Reys

De grande dame van de Nederlandse jazzvocalen leek na de dood van echtgenoot Pim Jacobs helemaal gestopt, maar kwam sterker terug dan ooit. Liefhebbers van haar volwassen timbre en overtuigende podiumpresentatie kunnen La Reys 16 april beluisteren in de Heerlense jazzclub Carnaval du Jazz. Begeleiding is in handen van het Lex Jasper Trio.

London Calling

Sterke editie van het festival voor nieuwe Britse (of Brits georiënteerde) popmuziek met Ladytron, I Am Kloot, Elf Power,Superheroes, Experimental Pop Band, Sandy Dillon, Lift To Experience, South en Snow Patrol. 14 april Paradiso, Amsterdam.

DAAU

Voluit Die Anarchistische Abend Unterhaltung: Belgisch kamerorkest annex popgroep met viool, cello en accordeon overschrijdt de grenzen tussen klassiek, volksmuziek, rap en rock. 13 april Burgerweeshuis, Deventer, 14 april Bibelot, Dordrecht, 19 april Patronaat, Haarlem, 26 april Ekko, Utrecht.