Selectie Galerie

Yael Davids

De installaties van Yael Davids komen pas tot leven wanneer ze tijdens performances in bezit worden genomen door mensen. Zo maakte ze ooit een matras waarin iemand zich schuil hield en bouwde ze een aquarium waarin precies een hoofd paste. In Galerie Akinci toont Davids drie nieuwe installaties/performances. In Giant/Wardrobe (2001) drukken performers delen van hun lichaam door de muur, in Pillow (2001) verstopt iemand zijn hoofd in een kussen en bij Head (2000) draait de haardos van een vrouw langzaam rond haar hoofd. T/m 21 april, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u. Op 21 april van 16-17u worden de performances opgevoerd.

Michael Kirkham

De Engelsman Michael Kirkham volgde een opleiding aan `De Ateliers' in Amsterdam en toont nu zijn schilderijen voor het eerst in een Nederlandse galerie. Kirkham schildert overwegend portretten van jonge meisjes in een gladde, realistische stijl. Zijn schilderijen zijn dubbelzinnig: schaamteloos openhartig en tegelijkertijd mysterieus en gesloten. De meisjes lijken zich zonder gene bloot te geven, maar zijn ook afstandelijk en verzonken in hun eigen gedachtenwereld. T/m 12 mei bij Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u.

Holland Art Fair

Voor de negende keer vindt in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag de Holland Art Fair plaats. Aan deze beurs voor moderne en hedendaagse kunst doen dit jaar ruim negentig galeries, kunsthandelaren en kunstinstellingen mee. Een kwart van de exposanten is afkomstig uit het buitenland. Naast een beeldentuin en een afdeling met kunstboeken en tijdschriften is er deze keer ook plaats ingeruimd voor de persoonlijke keuzes van een aantal zakenmannen. Makelaar Harry Mens, CMG-topman Cor Stutterheim en NS president-directeur Jan Huisinga presenteren ieder hun favoriete kunstenaar. 13 t/m 17 april van 11-18u.

Martin Roemers

Hij houdt zich bezig met het vastleggen van vrede en veiligheid in Europa. In opdracht van het Legermuseum in Delft maakte fotograaf Martin Roemers in 1999 en 2000 een documentaire fotoserie over Nederlandse soldaten in de Balkan, getiteld `Tussen vijandige buren'. In 1998 en 1999 maakte hij de serie `Sporen van de koude oorlog', over verlaten Sovjet-kazernes in de voormalige DDR. Beide fotoseries worden tentoongesteld in fotogalerie Noorderlicht, Munnekeholm 10, Groningen. T/m 27 april, ma t/m vr 10-21u.

En verder

Schilderijen van Eelco Brand t/m 21 april in Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam; foto's van Geert Goiris t/m 21 april in Galerie Van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; beelden van Peer Veneman t/m 21 april in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam; tekeningen en beelden van Machteld van Buren t/m 7 mei in Kunstruimte Wagemans, Hoofdstraat 17, Beetsterzwaag; schilderijen van Ien Lucas t/m 22 april in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; foto's van Mario Rizzi en Margriet Smulders t/m 9 mei bij Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag.