Selectie Films

The Circle

Jafar Panahi's met een Gouden Leeuw onderscheiden rondedans van vrouwen in Teheran, die praktisch elke burgerlijke vrijheid ontzegd wordt. In eigen land verboden, explosieve maatschappijkritiek krijgt allure door schijnbaar eenvoudige, abstracte vormgeving en overtuigend realisme. Amsterdam: Rialto, Filmmuseum. Eindhoven: Plaza Futura. Groningen: Poelestraat.

Le goût des autres

Voortreffelijk satirisch en doortimmerd regiedebuut van Agnès Jaoui, die net als haar voorbeeld Woody Allen zelf een van de hoofdrollen speelt, van een hasj dealend barmeisje. Aangename komedie over personages in de provinciestad Rouen, die elkaars subcultuur niet begrijpen, met glansrol voor naar artistiek prestige hengelende, verliefde fabrieksdirecteur Jean-Pierre Bacri. Amsterdam: De Uitkijk, Het Ketelhuis. Den Haag: Babylon. Maastricht: Ciné K..

Memento

Virtuoos Hollywooddebuut van de jonge Engelse regisseur Christopher Nolan vertelt achterstevoren hoe een man die zijn kortetermijngeheugen kwijt is (Guy Pearce) tot een in de openingsscène gepleegde moord gekomen is. Mooie, maar kille film speelt met de conventies van het genre van de film noir en roept vragen op over wat identiteit is, als je jezelf niet eens kunt vertrouwen. In meer dan 13 theaters.

In the Mood for Love

Barokke vormgeving kenmerkt Wong Kar-wai's nostalgische liefdesfilm over twee met een ander getrouwde geliefden (Tony Leung en Maggie Cheung) die in het Hongkong van 1962 besluiten om, in tegenstelling tot hun wederhelften, geen overspel te plegen. Modieuze design-kwaliteiten kleuren de terugblik op een verdwenen ascetisme met een postmodern tintje. In meer dan 11 theaters.

Sous le Sable

Minimalistisch drama van François Ozon over de strijd tegen de onvermijdelijkheid van de dood. Charlotte Rampling ontkent dat haar man verdronken is in zee, omdat zijn lichaam nooit gevonden is. Haar lichaam, gedetailleerd bestudeerd als symbool van de schoonheid van het vergankelijke, levert impliciet bewijs van haar ongelijk, en toch wil je haar geloven. In meer dan 9 theaters.

En verder

Being John Malkovich Amsterdam: The Movies. Den Bosch: Jeroen; O Brother, Where Art Thou Amsterdam: The Movies. Eindhoven: Plaza Futura. Haarlem: Filmschuur. Utrecht: Springhaver. Zevenaar: Filmhuis Zevenaar; Code Inconnu Amsterdam: Rialto. Gouda: Filmhuis Gouda; Crouching Tiger, Hidden Dragon in meer dan 24 theaters; Dancer in the Dark Eindhoven: Plaza Futura; Simon Magus Apeldoorn: Gigant; Snatch Amsterdam: The Movies. Apeldoorn: Gigant. Bergen op Zoom: Cinemactueel. Heerlen: Filmhuis De Spiegel.