RTL 5 wordt een financiële nieuwszender

RTL 5 wordt vanaf 5 juni tussen 9 uur 's ochtends en 6 uur 's middags een financieel-economische nieuwszender met een nieuwe naam. 's Avonds brengt RTL 5 in een nieuwsflits voor de hoofdfilm en een bulletin later op de avond het belangrijkste economische nieuws.

Op werkdagen gaat de zender nieuwsbulletins vanaf de beursvloer van Euronext Amsterdam uitzenden en in live programma's komen vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven aan het woord. Bedrijven kunnen zendtijd kopen voor gesponsorde onderdelen van de programmering, zoals live-uitzendingen en bedrijfspresentaties. RTL 5 is ,,zeer zeker niet'' bang voor een imago van journalistieke afhankelijkheid door de sponsoring vanuit het bedrijfsleven. ,,Het zal de kijker duidelijk zijn welke onderdelen door bedrijven betaald worden. Dat heeft niets met onafhankelijkheid te maken'', zegt een RTL 5-woordvoerder.

Om deze omslag van RTL 5 mogelijk te maken zijn volgens de zender ,,tientallen miljoenen guldens nodig'' en is eigenaar van RTL 5 Holland Media Groep (HMG) een samenwerking met het Belgische Kanaal Z aangegaan. Kanaal Z brengt in België een half uur zakelijk nieuws per dag dat non-stop herhaald wordt, en ondersteunt haar uitzendingen met teletekst en internet. Volgens een RTL-woordvoerder krijgt de binnenkort te vernieuwen HMG-internetsite een grote rol bij de nieuwe zender. Directeur van de webactiviteiten van HMG en oud-hoofdredacteur van RTL Nieuws Rik Rensen, had al langer de wens een 24-uurs nieuwszender te beginnen. Kanaal Z is in handen van Belgian Business Television (BBT). De economieredactie van RTL Nieuws wordt uitgebreid van vier naar 25 man.

RTL is nog op zoek naar presentatoren en een nieuwe naam voor de zender die overdag via het kanaal van RTL 5 gaat uitzenden. Daarbij zal het moederbedrijf HMG omzichtig te werk gaan, om te voorkomen dat er zich problemen voordoen zoals bij de omvorming van Veronica in ME, dat nu Yorin heet. ,,De naam van RTL 5, Kanaal Z en RTL Nieuws moet erin voorkomen, dus we kunnen ons niet voorstellen dat zo'n naam is geclaimd'', aldus een woordvoerder.

De nieuwe economische nieuwszender, die overdag op het kanaal van RTL 5 uit gaat zenden, wil ook een radiozender beginnen. Hoofdredacteur en directeur Michiel Bicker Caarten van Business Nieuws Radio heeft met HMG-directeur Dick van der Graaf over samenwerking gesproken, maar wil ,,even wachten of de tv-programa's wat worden''. Business Nieuws Radio wil niets te maken hebben met gesponsorde programma's. Bicker Caarten: ,,Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig een FM-frequentie wil. Ik raad ze aan eerst op de middengolf te gaan zitten en hun kunstje uit te gaan proberen.'' Business Nieuws Radio probeert zelf een goede FM-frequentie te krijgen.